Pokud se rozhodnete pro meziskelní žaluzie, pak je musíte objednat už při výrobě oken. Vkládají se totiž mezi dvojskla nebo trojskla, v nichž je inertní plyn. Ten zabraňuje oxidaci vnitřních komponentů, navíc v takovém prostředí nevznikají nečistoty. Žaluzie je tedy stále jako nová a ani mechanicky ji nijak nemůžeme poškodit. Není k ní přece přístup.

„Pokud jsou mezi skly žaluzie, nefungují jako klasické vnitřní žaluzie, tedy jako „topení“. Z nich nesálá horko do interiéru, protože jsou zasazeny do prostoru s inertním plynem, kde se přenáší hůř teplo,“ říká Lubomír Uličník, regionální manažer pro Českou republiku firmy RI Okna.

Výhoda, o které možná nevíte

Pokud si myslíte, že stejnou funkci zastane běžná interiérová žaluzie, pak se mýlíte. Tou hlavní výhodou je skutečné odstínění slunečního záření včetně zabránění prostupu tepla v letních měsících, v zimě maximalizuje solární zisky.

HLEDÁTE INSPIRACI NA VENKOVNÍ ZASTÍNĚNÍ:

Abychom pochopili smysl, musíme si nejprve vysvětlit, co se děje u okna s běžnou interiérovou žaluzií. Vzduch se totiž mezi ní a oknem v letních měsících ohřívá a vzniklé teplo zůstává v místnosti. Při jejím použití tedy získáme sice odstíněný interiér, avšak přehřátý. Efektu přehřívání mohou zabránit okna s protislunečními skly, v zimě je tato funkce méně než vítaná.

Jiného efektu ale dosáhneme použitím meziskelních žaluzií. Ty totiž umožňují instalaci extrémně čirých skel s vysokou propustností světelného záření (takzvaná vysoká hodnota „g“), která v zimních měsících maximalizují solární zisky. Sklo funguje obdobně jako solární kolektor (dokáže propustit sluneční záření do místnosti, a ohřát tak předměty uvnitř) a má pozitivní vliv na celkovou energetickou bilanci domu. Proto jsou extrémně čirá skla velkou výhodou v jarním, podzimním a zimním období, kdy dokážou výrazně šetřit energii potřebnou na vytápění objektu. Nicméně v létě mohou způsobovat jeho přehřívání a je nutné propustnost skel regulovat. Právě použitím meziskelních stínicích prvků je možné řídit prostup energií sklem z původních 60 % (pro superčiré sklo) na 12 % (v některých případech až na 7 %).

„Další výhodou meziskelních žaluzií je napomáhání redukce rosení skel v interiéru. Na rozdíl od běžné žaluzie, kde vzniká mezi sklem a žaluzií chladné místo, jsou skla s integrovanou žaluzií neustále v kontaktu s teplým vzduchem. Tím je výrazně omezeno jejich rosení,“ dodává pan Čejka, obchodní zástupce firmy ScreenLine.