Ministerstvo financí navrhuje, aby do kategorie sociálního bydlení, na jehož výstavbu se bude vztahovat nižší sazba DPH, spadaly byty s výměrou do 120 metrů čtverečních a domy s výměrou do 350 metrů čtverečních. ČTK to dnes řekl Jan Očenášek z oddělení komunikace MF.

Nynější návrh je kompromisem mezi původní variantou vlády sociální demokracie a návrhem ministerstva financí pod vedením bývalého ministra Vlastimila Tlustého (ODS). Kabinet premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD) loni v únoru schválil návrh, aby do této kategorie spadaly byty do 90 metrů čtverečních a domy do 150 metrů čtverečních. Tlustý naopak navrhoval, aby do sociálního bydlení byly zahrnuty všechny nově postavené byty a domy.

V Česku je průměrná plocha nově dokončeného bytu zhruba 105 metrů čtverečních. U bytů v rodinných domcích to je 152 metrů a u bytů v bytových domech zhruba 67 metrů čtverečních.

"Většina bytů, které v současnosti stavíme, by spadala do kategorie sociálního bydlení, tzn. do výměry 120 metrů čtverečních," řekla ČTK obchodní ředitelka developerské společnosti Central Group Miluše Netolická. Problém by podle ní nastal, kdyby v bytovém domě byl třeba i jeden byt větší než 120 metrů čtverečních. "Potom by celý bytový dům nemohl spadat do kategorie sociálního bydlení. To by se ještě muselo v definici sociálního bydlení upravit," doplnila.

Developerské firmy již dříve uvedly, že nová definice sociálního bydlení ovlivní podobu bytových projektů. "Většina bytů, které stavíme, by spadala do kategorie sociálního bydlení. Stavíme ale i celou řadu bytů, např. luxusní byty, které mají i 160 metrů čtverečních, ty by tedy nižší sazbu DPH uplatňovat nemohly," řekl ČTK tiskový mluvčí developerské firmy Sekyra Group Radek Polák.

Pojem sociální bydlení si Česko podle evropských nařízení může definovat v podstatě samo. Evropský komisař Lászlo Kovács loni v lednu uvedl, že definice sociálního bydlení je výhradně záležitostí národní vlády, rozhodnutí není potřeba nijak notifikovat a Evropská komise do ní nemůže nijak zasahovat.

Původní návrh MF na zachování snížené pětiprocentní sazby daně z přidané hodnoty u veškerého nového bydlení, neměl v Evropské unii obdoby. Nebylo jasné, zda by s ním ČR u Evropské unie uspěla. Je velmi pravděpodobné, že současnou definici sociálního bydlení Brusel bez problémů přijme a nebude ji dále kritizovat, což se nedalo u původního návrhu očekávat. Nová varianta se více podobá i praxi v ostatních evropských zemích.

Sníženou sazbu na sociální bydlení využívá v EU Francie, Belgie, Řecko, Španělsko, Itálie a Lucembursko. Nulovou sazbu DPH u výstavby nových bytů a domů má například Velká Británie.

Ministerstvo novou definici sociálního bydlení připravilo na některé budoucí zasedání vlády. Zatím není ale přesně určen termín, kdy se kabinet bude touto problematikou zabývat.

Naposledy se vláda sociálním bydlením zabývala na začátku prosince loňského roku. Tehdy premiér Mirek Topolánek tvrdil, že se vláda k sociálnímu bydlení vrátí brzy. Do dnešního dne o tom ale nejednala.

V současnosti platí pro stavby související s bydlením pětiprocentní sazba DPH, kterou je ale možné uplatňovat jen do konce roku 2007. Cílem nové definice sociálního bydlení je, aby výstavba bytů v ČR poté nezdražila. Po roce 2007 se podle pravidel EU bude nižší sazba vztahovat jen na výstavbu bytů a obytných domů, pokud bude přítomen sociální aspekt. Běžná sazba DPH je 19 procent. Na opravy bydlení platí nižší sazba až do roku 2010.

Do konce roku 2007 je v tuzemsku možné plošné uplatnění snížené sazby DPH pro bytovou výstavbu na základě výjimky, která byla Česku udělena v přístupové smlouvě. Z evropské směrnice ale vyplývá možnost i dalšího uplatnění snížené sazby daně u dodávek, výstavby a přestavby staveb, které jsou součástí sociální politiky státu. MF proto připravuje návrh novely zákona o DPH, na jehož základě by se uplatnila snížená sazba daně u dodání staveb pro bydlení podle sociální politiky státu, a to včetně stavebních a montážních prací, konstrukcí, materiálů, strojů a zařízení, které se do nich jako jejich součást zabudují nebo zamontují.

Zdroj: ČTK