V mikrovlnné troubě nemusíte pouze ohřívat jídlo, dá se v ní také grilovat, péct i vařit. Připravíte v ní hlavní chod stejně dobře jako třeba polévku nebo bábovku či buchty.

Bez obav

Příprava a ohřívání pokrmů v mikrovlnné troubě je bezpečné, spolehlivé a pohodlné. Neexistují důkazy o škodlivosti mikrovlnek, naopak byly provedené studie, podle nichž se u některých potravin zachová více živin a vzniká méně škodlivých látek než při ostatních způsobech jejich tepelné úpravy.

Jak fungují

Základ představuje magnetron vytvářející elektromagnetické vlny o velmi vysoké frekvenci, takzvané mikrovlny. Ty působí na molekuly vody, ale i tuků, které začnou jejich vlivem velmi rychle kmitat a uvolňují ohromné množství tepelné energie, jež rychle a rovnoměrně prohřeje pokrm.

Správný výběr

Vybírat z velkého množství produktů je snadnější, pokud víte, jaké funkce mikrovlnné trouby a jak často budete využívat. Jednoduchá mikrovlnná trouba nabízí ohřev chlazeného pokrmu a rozmrazování, multifunkční spotřebiče slibují více funkcí. Mezi nejoblíbenější patří grilování, v některých mikrovlnkách lze využít také horký vzduch (pak poslouží stejně jako klasická trouba), vařit v páře a spolehnout se i na další programy.

Vestavné i volně stojící

Vestavné mikrovlnné trouby zajistí v kuchyni větší pořádek. Stanou se součástí kuchyňské linky, nikde nebudou překážet, ale je nutné počítat s tím, že jsou náročnější na prostor, protože potřebují místo na odvětrávání (musí být zasazené do dostatečně hluboké skříňky). Bývají zpravidla dražší, zato se lépe udržují.
Volně stojící mikrovlnná trouba se většinou umísťuje na pracovní desku, lze ji ale kdykoli přesunout nebo dát jinam. Důležitou roli hraje i její velikost. Čím větší bude, tím více pokrmů se v ní dá připravovat. Do menších mikrovlnek se vejde talíř o průměru 24 cm, větší modely snesou i talíře na pizzu s průměrem až 40 cm. Objem mikrovlnné trouby se udává v litrech. K dostání jsou malé spotřebiče s objemem kolem 14 litrů až po velké 45litrové.

Příkon pro dobrý výkon

Pokud se má jídlo ohřívat co nejrychleji, vyplatí se sáhnout po spotřebiči s co nejvyšším příkonem. Běžně ale stačí, když se pohybuje mezi 1000 a 3000 W. Vysoký příkon totiž zároveň znamená vyšší spotřebu elektrické energie. Pokud má mikrovlnka hodně funkcí, její příkon je větší. Před výběrem konkrétního modelu je proto dobré si ujasnit, jak moc je důležitá rychlost ohřevu a nadstandardní funkce vůči frekvenci používání, a tedy zvyšující se částce za elektřinu.

Tento

Tento článek jste mohli najít v časopisu Dům&Zahrada.