Panenská svíčková patří k nejoceňovanějším částem vepřového. Díky charakteristickému tvaru válečku si ji s žádným jiným řezem nespletete, výjimečná je i svou delikátní chutí a jemnou strukturou. Obsahuje velmi nízké procento tuku, takže je i velmi dietní. Současně je ale třeba dávat při tepelné přípravě pozor na vysušení. Ideální je krátká minutková úprava, během níž se maso propeče, ale zůstane křehké a šťavnaté.
Máte rádi ostřejší chutě? Zkuste panenku obalenou v pikantní směsi koření:
Grilovaná panenka s citronem a rozmarýnem
Příprava: 30 minut
Marinování: 12 hodin
- 1 větší vepřová panenka (cca 600 g)
- 1 menší citron
- 4 snítky rozmarýnu
- 3 lžíce olivového oleje
- sůl
- mletý pepř
Příprava:
1) Vepřovou panenku osušte a po celém povrchu rozetřete sůl.
2) Smíchejte olej a šťávu z celého citronu. Poté panenku touto směsí potřete.
3) Povrch masa lehce opepřete, položte na potravinářskou fólii a poté k němu přiložte celé snítky rozmarýnu.
4) Panenku pevně zabalte do fólie a uložte do lednice alespoň na 12 hodin.
5) 30 minut před grilováním panenku vyjměte z chladu.
6) Rozpalte gril a maso nejdříve opečte po celém povrchu – obracejte ho zhruba po minutě, aby se na všech místech zatáhlo. Poté grilujte 6 minut, otočte a grilujte dalších 6 minut.
7) Panenku nechte alespoň 5 minut odpočinout, aby se chutě a šťávy správně rozložily. Pokud byste ji rozkrojili příliš brzy, šťáva by vytekla a maso by bylo suché.
Tip navíc:
Kromě rozmarýnu můžete použít také tymián, šalvěj nebo oregano. Skvěle bude chutnat také s celým červeným nebo zeleným pepřem.
Zdroj: youtube.com, foodandwine.com