Byt o podlahové ploše 36 m2 má zásadní výhodu ve velké terase o 12 m2. Nádherný výhled na Prahu je však těžce vykoupen katastrofálním stavem starého panelového objektu. Zadání bylo poměrně volné, byt byl určen primárně k pronájmu, v budoucnu jako případné útočiště pro jednoho z potomků. Hlavním požadavkem byla účelnost a estetická kvalita navrženého prostoru.

Architekti Markéta Zdebská a Marek Žáček navrhli jednoduché členění na jednotlivé funkční zóny. Kuchyně, koupelna a prádelna jsou logicky přimknuty k instalačnímu jádru. Kolmo ke kuchyni jsou pak seřazeny tři trakty: hlavní obytný prostor, pracovna a ložnice. Tyto funkce jsou jasně vymezeny dělicími panely, které umožňují kombinaci životních situací. Členění prostoru podporuje také osvětlení, které nabízí různé režimy a míru intimity.

Pobyt venku na terase i uvnitř bytu zpříjemňují dvě široká posuvná křídla nové prosklené stěny a šikmá screenová roleta na celou šíři bytu na vnějším líci terasy. Otevření bytu na terasu si vyžádalo specifické řešení radiátorového soklu, který je vyzvednut nad podlahu. Obklad kaučukem a mřížka topení ve stejném odstínu přispívá k lehkosti tohoto elementu a soudržnosti celého interiéru.

Veškeré vybavení bytu je vytvořeno na míru a v maximální míře integrované. V předsíni je umístěna prostorná šatní skříň s botníkem a úklidová skříň s vestavěnou pračkou, sušičkou a košem na prádlo, do nějž vede shoz z koupelny přimknuté z druhé strany instalačního jádra. Pro absolutní komfort je byt, na žádost klienta, vybaven akustickými předstěnami a klimatizací integrovanou do horních skříněk kuchyňské linky.

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty, a to v sedmi kategoriích. Soutěž je vyhlášena pod záštitami Senátu Parlamentu ČR, Ministerstva kultury, Ministerstva průmyslu a obchodu a Magistrátu hl. města Prahy. Pořadatelem je Institut bytového designu. Časopis a webové stránky DŮM A ZAHRADA jsou mediálním partnerem.

S vítězi kategorií, finalisty i nejzajímavějšími soutěžícími za rok 2018 postupně čtenáře seznamujeme na našich stránkách. Více informací o soutěži zde.