Norma určuje minimální rozměry garáže podle velikosti vozidla, které zde parkujeme. My ale při plánování stavby nemůžeme přizpůsobit garáž konkrétnímu autu, protože konkrétní auto s námi nejspíš nebude celý život, a určitě nebudeme chtít celou garáž za pár let přestavovat jen kvůli tomu, že jsme si koupili větší vůz.

Standardním rozměrem garáže pro jedno auto je 3x6 m, počítáme-li vnitřní prostor, nikoli vnější obvod. Vždycky se ale vyplatí vzpomenout si na rčení uvedené v úvodu tohoto článku a dopřát garáži půl metru až metr šířky navíc. Rozšířený prostor umožní nakládat a vykládat rozměrnější předměty, pohodlně vyndat autosedačku se spícím miminkem, snazší vystupování z auta budou mít i starší osoby.

Rovněž je třeba myslet na to, že garáž málokdy slouží jen jako bezpečný přístřešek pro vozidla. Do garáže ukládáme rozměrnou sportovní výbavu, nářadí, kola, kočárky, sekačku na trávu a kutilové si tu chtějí zbudovat rovnou celou osobní dílnu. Odkládá se sem všechno, co musí být pod střechou, ale v domě by to překáželo. Možná tolik věcí v této chvíli nemáte, během let se ale nahromadí.

Úložný prostor obvykle poskytnou police po stranách garáže, využít se dá ale také místo u stropu. Zkrátka když nemůžete jít s garáží víc do šíře, můžete ji postavit vyšší. Jedinou nevýhodou je, že k věcem uloženým na sníženém podhledu nemáte tak dobrý přístup.