Společnost OB Architecture neměla vůbec jednoduché zadání. Na ne úplně velkém pozemku stál bungalov, který chtěl majitel změnit na něco moderního, vzdušného a hlavně slunného. Zvětšení domu ale narazilo na předpisy. Ty totiž říkají, že nová stavba může mít maximálně 10 % navíc do výšky proti původní stavbě. Dvoupatrový dům tak proti bungalovu neměl šanci. Ovšem po dlouhém vyjednávání dostali povolení pro zvýšení o 40 %. Vytvořili totiž hypotetický plán na zvětšení domu v rámci stávajících pravidel. Úřady pochopily a ustoupily. Jedním z hlavních vyjednávacích bodů bylo i to, že klasický bungalov měl sedlovou střechu, což nový dům nemá. Jeho hmota se tak o tuto část vlastně výrazně zmenšuje. Nově postavený dům tak svou horní hranou dokonce sedí pod hřebeny střech okolních domů.

Každopádně výsledkem je dům složený ze dvou částí, které jsou spojené skleněným středem. To spojuje přední a zadní část domu a hlavně do interiéru přináší ohromné množství světla, stejně jako velké prosklení z přední a zadní části. Navíc středové prosklení zmírňuje špatnou východo-západní orientaci pozemku.

Jak už to bývá, dole jsou všechny společné místnosti – jídelna, kuchyně, obývací pokoj. Nahoře pak na jedné straně dvě ložnice (jedna z nich majitelů) a na druhé straně pak malý pokoj pro hosty.

Čtěte také

Foto: Martin Gardner

Čtěte také

Zdařilá rekonstrukce domu ze třicátých let

Další dům od OB Architecture na našich stránkách

Architekti se také chlubí tím, že stavba domu byla velmi levná. Podařilo se udržet cenu asi o třetinu nižší, než je u moderních staveb obvyklé.