Veselá letní louka. Možná se nám po ní stýská z chalupy nebo z hor, ale můžeme ji lehce mít i na své zahradě – alespoň na její části. Můžeme si ji totiž jednoduše vysít.

Dekorativní, přesně střižený trávník není květinová louka s uklidňujícím pohybem stébel, kde si můžeme lehnout do vysoké voňavé trávy. Přesto obojí může mít své místo v zahradě a nemusí si překážet; může se naopak doplňovat a přinést sem zajímavou rozmanitost.

O ČESKÝCH ZAHRADÁCH JSME UŽ PSALI:

Mezi chrpami a kopretinami

Kvetoucí louka není jistě vhodná pod zahradní nábytek, na místo, kde se griluje, ani tam, kde hrajeme badminton, tam všude ponecháme anglický trávník. Ale hned vedle mohou kvést chrpy a bílé kopretiny – to jsou dvě dominantní luční květiny. A nemusíme je hledat a přesazovat – obsahují je i klasická travní osiva (například trávníkové osivo Natur Kopretinová louka).

Velké plus takové louky ale není jen v kráse, ale v tom, že louka přece jen patří do Čech víc než anglický trávník. Navíc je na údržbu jednodušší. Už naši předci to věděli. Luční trávník nepotřebuje pečlivé sekání a rezignuje i na maximální hustotu a odolnost, tedy to, co jsme si zvykli požadovat od dokonalého trávníku. Ubude nám opravdu starost se sekáním; kosit louku budeme tradičně jednou až třikrát ročně. Poprvé po odkvětu kopretin.

Zasít můžeme i nyní

Kdy vysévat? Můžeme klidně už nyní - od poloviny dubna až do konce září - takže můžeme začít i právě teď. Barevné louky se dočkáme už napřesrok na jaře. Platí stejná pravidla jako pro anglický trávník – vhodně nakypřená půda a posléze dostatečně zalitá znamená lepší výsledky.