Když si chcete koupit nový mixér, jděte na to od lesa. Nejdříve si ujasněte, k čemu ho budete nejčastěji potřebovat. Prodává se několik typů, které se liší zejména výkonem, konstrukcí, materiály, příslušenstvím a způsobem využití.


Kolik jich je:

  • Ruční mixér neboli šlehač využije každý, kdo rád peče. Tyto přístroje jsou vybavené dvěma šlehacími metlami a dvěma hnětacími háky, které šlehají suroviny a hnětou těsta. Mezi rozšířenou výbavu může patřit balonová metla, má více šlehacích ramen, mixovací nástavec (ruční mixér funguje jako tyčový) nebo sekací. Mezi příslušenstvím někdy najdete i nádobu a setkáte se také s mixéry, které lze zasadit do stojanu, pak je nemusíte během provozu držet v ruce.
  • Smoothie mixéry jsou určené zejména na přípravu smoothie či mléčných koktejlů. Na základnu nasadíte nádobu, v níž suroviny zpracujete, pak přidáte víčko a smoothie vypijete cestou do práce, nebo dáte do ledničky. Některé spotřebiče doplňuje více nádob a třeba i doplňkové funkce jako mlýnek na koření či sekáček.
  • Nutriční mixéry se často řadí mezi přístroje na smoothie, vypadají podobně, ovšem disponují vyšším výkonem a počtem otáček a zvládnou rozmělnit i semínka, ořechy nebo obiloviny. Jejich plusem je dokonalejší zachování živin ve zpracovávaných surovinách.
  • Tyčové ponorné mixéry mají oddělitelnou mixovací nohu. Řada modelů disponuje vyměnitelnými nástavci včetně šlehací metly, sekáčku či mlýnku na koření. Poměrně běžnou součástí vybavení bývá nádoba. Nicméně tyčáky vyžadují nejen držení, ale také mačkání spínače po dobu provozu.
  • Stolní mixéry bývají nejvšestrannější a nejvýkonnější. Na tělo přístroje s motorem a ovládacími prvky se nasazuje nádoba ve spodní části vybavená mixovacími noži. Poradí si s mnoha surovinami, syrovými či vařenými, se sekáním ledu, zpracováním ořechů a dalších tvrdých potravin. Některé slibují rovněž namletí mouky.

Tyčový mixér Tefal Eco Respect (HB46E838) je vyrobený z 95 procent z recyklovaných plastů a sám je z 51 procent recyklovatelný. Počítejte s výkonem 600 wattů, nádobou o objemu 800 ml, dvěma rychlostmi a 4 čepelemi z nerezové oceli. Díky odnímatelným dílům můžete vše umýt v myčce. Cena 1799 Kc. www.homeandcook.cz

U některých mixérů se funkce prolínají. Nemusíte mít řadu spotřebičů, bohatě stačí třeba dva, ale dostatečně výkonné. Proto porovnávejte všechny parametry. I když se mnohé drobnější mixéry označují jako multifunkční, více funkcí nemusí znamenat vyšší výkon.

Příště se podíváme na to, jak správně mixér vybrat.

Tento

Tento článek jsme mohli najít v časopisu Dům&Zahrada 12/22.