Atelier 111 architekti se zabývá i navrhováním, projekcí a stavbou bioplynek. Jejich zkušenosti s těmito průmyslovými stavbami jsou tak opravdu bohaté. Toho využili v rámci projektu úpravy bioplynové stanice v Meclově, kde majitel chtěl odpadní teplo využít v rekreačně-školicím wellness umístěném v rámci stávajícího zemědělského areálu. Odpadní teplo z bioplynek je dnes velký problém. Primární výstup z těchto stanic je elektřina, teplo je bráno jako odpadní produkt, který lze jen těžko zužitkovat. Využití přebytkového tepla k vytápění škol, bytových staveb, nemocnic, správních objektů má jedno zásadní omezení: nutnost vybudování dlouhých teplovodů proměňuje investiční záměr v ekonomicky nerentabilní (jak z hlediska finančních nákladů, tak z hlediska tepelných ztrát). Další alternativou je využít přebytkové teplo k sušení nejrůznějších produktů, bohužel se ale většinou jedná pouze o krátkodobé sezonní možnosti vycházející z cyklu sklizní. Nevyužití ohromného množství tepla tak zůstává neuspokojivou realitou většiny bioplynových stanic.

Nápad využít toto teplo pro wellness je tedy jednoduchý, a přitom rozumný.

V kruhu

Při vytváření konceptu kvitovali architekti skutečnost, že se meclovský wellness nestane jedním z dalších rekreačně-školicích areálů zabírajících atraktivní krajinu.

V zemědělském areálu, kde se bioplynová stanice nachází, je pro wellness využita stávající administrativní budova. Ta se stane zázemím s recepcí, šatnami, barem a restaurací. Bude tu i fitness, masáže a v druhém patře pak ubytování s deseti pokoji. Nechybí tu ani technické zázemí bazénů.

Přes tento objekt vstoupí návštěvník do hlavního kruhového prostoru, který je parafrází na betonové jímky zemědělských areálů. Sedm metrů vysoká kruhová stěna z pohledového betonu vytváří clonu vůči rušivým vlivům okolí (hluk, zápach, prašnost, neatraktivní estetika periferie). Rekreační až snovou atmosféru dřevěných chatek odrážejících se ve vodní hladině termálních koupelí nic neruší. Zvýšená koncentrace tepla uvnitř válce umožňuje i výsadbu exotických dřevin z teplejších klimatických pásem. Vybrané chatky slouží k odpočinku a přespání, jiné k relaxaci a saunování.

Host se tak uprostřed českého venkova ocitá v subtropické oáze, v níž má po celý rok možnost koupání pod širým nebem. Každý bazén má vlastní charakter – komu nevyhovuje hlavní zábavně-společenský, může se přesunout do menších relaxačních a ochlazovacích. V tomto snovém světě – stranou od lidí, a přitom velmi blízko k nim – mohou návštěvníci trávit čas ve dne i v noci, nikým nerušeni, nikoho nerušící. Jediným kontaktem s vnější realitou zůstává kruh nebe.

Atelier 111 architekti, s. r. o.

Lukáš Smetana a Jiří Weinzettl založili ateliér již v době studia na ČVUT v Praze - fakultě architektury. Dnes nabízí komplexní služby v oblasti návrhu, projekce a realizací zejména obytných, občanských a průmyslových staveb, a to včetně interiérů. www.atelier111.cz