Od dnešního dne mohou lidé mladší 36 let žádat u Státního fondu rozvoje bydlení o zvýhodněný úvěr až 200.000 korun na novou bytovou výstavbu. Peníze se budou úročit tříprocentní sazbou ročně a jsou splatné do deseti let. Fond má na tento účel letos vyčleněno 350 miliónů korun, které by mohly uspokojit asi 1750 žadatelů.

Výše úvěru na pořízení nového bydlení ale patrně nebude pro většinu žadatelů sama o sobě dostačující. Úvěr je spíše počátečním kapitálem, který žadatel bude kombinovat s dalšími zdroji, shodují se odborníci.

Tiskopisy žádostí lze vyzvednout na pobočkách hypotečních bank, stavebních spořitelen, na krajských a okresních úřadech a u samotného fondu, a to i na jeho internetových stránkách www.sfrb.cz.

Úvěr lze použít na výstavbu bytu o podlahové ploše do 80 metrů čtverečních, výstavbu rodinného domku o podlahové ploše do 120 metrů čtverečních nebo na změnu, jíž vznikne byt z prostorů, které byly kolaudovány k jiným účelům než k bydlení. Tato omezení mají podle dřívějšího vyjádření ministra pro místní rozvoj Petra Lachnita zabránit zneužití nízkoúročeného úvěru lidmi s vysokými příjmy. Pro ně jde podle Lachnita o příliš nízký bytový standard. -čtk-