Jeden soused umí všechno, tak se ho zkusím zeptat. A pak se tam celá rodina přihlásí, dostaneme od obce popelnici a pošťačka nás zařadí do svého denního programu. Necháme se vyfotit na nové občanské průkazy a začne nám nový život.

Tento víkend bude v naší vsi velká královská party. Budeme se seznamovat se sousedy, tak jsme je všechny pozvali do kulturačky, že tam jako popijeme, pojíme a poklábosíme o životu. No, takže jsem připravila seznam na nákup, zatím mám jen naložený hermelín, to jsem dělala poprvé v životě, ale vypadá to dobře, v té velké lahvi. Snad jsem to nepřepískla s chilli… Starší syn se postará o sladké, já o slané, manžel o pití. Malý bude samozřejmě také pomáhat, chce udělat kytici pro vílu – rozuměj spoustu malých mufínků napíchaných na špejlích v kyblíku. Já mám vždycky při plánování hostin strach, že bude málo jídla, pak to přepísknu … Tož uvidíme, když člověk neví, kolik lidí přijde, tak je to těžký. Ale piva bude určitě dost.

PŘEDCHOZÍ DÍLY, KTERÉ SE VĚNUJÍ REKONSTRUKCI PŘED NASTĚHOVÁNÍM, NAJDETE ZDE

A po party přijde konečně řemeslník, co nám udělá chodníčky. Jak zvesela prohlásil manžel u nedělního oběda, příští rok už neuvidíme žádného řemeslníka. Tak jsem ho trochu poopravila, neboť terasa je pořád přikrytá a izolace není udělaná dobře. Tak mu úsměv trochu ovadl. Jenže já prostě chci svou terasu užívat od jara do podzimu, vždyť je tam tak krásný výhled do lesa.

Měli jsme u nás firmu na čištění studní, tak čekáme na výsledek a kolik nás to bude zase stát. Přece jen, když už máme vlastní vodu, tak bychom chtěli být ujištěni, že je dobrá, zdraví nezávadná a můžeme ji pít třeba s podomácku vyrobenou šťávou (už mám zasázené tři rybízy, to by bylo, aby z toho něco nebylo). Už jsem dodělala zimní přípravu zahrady, zasázela živý plot od našich, tatíček můj, možná vlastní, mi připravil skleník (tzn. vše vytrhal, i řepu a pórek – pórek mi nešel, udělala jsem z celé úrody jednu polévku! Zato řepa, ta mi opravdu jde, jen zavařovaná moc dobrá není – tam jsem to s chilli opravdu přepískla, a tak z ní něco připravím na výše uvedenou party. Třeba carpaccio, to je moc dobré!

Plánujete příští rok stavět vlastní dům? Chtěli byste se podělit o své zážitky v pravidelném seriálu, jako paní Králová? Budeme rádi, když nás budete kontaktovat na e-mailu jan.cech@astrosatmedia.cz.

Myslím si, že je čas se rozloučit, neboť teď se u nás už opravdu nebude nic velkého dít – po stavební stránce. Dům je postaven, v kamnech se dá zatopit, když nám to pán domu povolí, v celém domě vládne pohoda a mír, dokonce už i obrázky máme zčásti pověšené. Manžel čeká na déšť, aby mohl pověsit zbylé lustry a držáky na toaletní papíry. A pak si myslím, že nadejde čas začít si užívat venkovského bydlení, rodinné pohody a uspořádat Vánoce, jaké naše rodina ještě nepamatuje.

Přeji vám, abyste si také plnili své sny, abyste našli kolem sebe v rodině spoustu lásky a tolerance, a když pojedete kolem, zajeďte k nám, protože u nás je opravdu krásně a lidé stále dobří!