I když by se mohlo zdát, že s ručním mletím kávy se už nikdo potýkat nebude a na staré mlýnky s klikou zbude jen dekorativní funkce na poličkách v chatách a chalupách nebo v rustikálně zařízené kuchyni, není to tak docela pravda. Pokud mají neobroušené mlecí kameny, mohou v kvalitě mletí předběhnout i leckterý nový a dokonce elektrický mlýnek. Čím se liší a co mají společného tradiční a moderní mlýnky?

Namelem, namelem, ale čím?

Kávomlýnky fungují na dvou mlecích principech, které do značné míry ovlivňují následnou kvalitu uvařené kávy.

Mlýnky s mlecími kameny

Ruční mlýnky a některé elektrické melou pomocí tzv. mlecích kamenů, které kávová zrna mezi sebou rozdrtí. Tento způsob mletí má pro kávu dvě zásadní výhody. Za prvé rozemele zrna na přibližně stejné částečky, což je důležité zejména pro přístroje na výrobu espressa, jejichž filtr se nerovnoměrným kávovým práškem snadno zanese. Za druhé se uvolní více éterických olejů, které po spaření kávy horkou vodou vydají ještě silnější aroma.

ČTĚTE TAKÉ:

Kameny mohou být buď ploché, nebo kónické. Druhé jmenované mají širší prostor pro mletí, větší životnost a méně se zahřívají. Pracují totiž při nižších otáčkách.

Nevýhodou ručních mlýnků je jejich jednostranné použití. Slouží výhradně k mletí kávy. Jemnost nebo hrubost mletí se seřizuje šroubem nebo přítlačnou matkou. Nastavení je potřeba správně "vychytat", což představuje více či méně pokusů, než má káva tu správnou hrubost pro ten který druh přípravy.

Protože je celý mechanismus sešroubován uvnitř těla mlýnku, není úplně jednoduché mlecí ústrojí čistit. Čas od času si to ovšem také zaslouží, už jen z hlediska zdravotního, aby případné zbytky kávy nenapadla uvnitř plíseň nebo nějaký hmyz. Při dalším mletí by se dostaly mezi novou kávu. Právě nesnadnost čištění je vyřazuje z multifunkčnějšího využití pro mletí ořechů nebo koření. Nejen že by následně káva chytla jejich přírodní aroma, ale žluklá mastnota je pro přípravu lahodné kávy ještě větším postrachem. Ovšem i káva obsahuje oleje, tudíž pravidelné čištění nádobky na umletou kávu by mělo být samozřejmostí. Pro čištění mlecích kamenů lze použít speciální tablety nebo granulát, který se v mlýnku pomele. Nahradit ho prý jde i rýží nebo obilnými zrny, ostatně v tabletkách je obsaženo něco podobného. K očištění lze použít i malý, úzký a dostatečně tvrdý kartáček.

Elektrické mlýnky mívají mlecí kameny odnímatelné a čistí se kartáčkem, který by měl být v příslušenství.

Mlýnky tříštivé

Jak název napovídá, kávová zrna jsou v těchto mlýncích tříštěna, či přesněji řečeno sekána pomocí velmi rychle rotujících nožů. Ty však mají dvě nevýhody: káva je umletá nestejnoměrně a při vysokých otáčkách a delším mletí nebo nastavení na příliš jemno se káva přepálí a zhořkne.

Plusem těchto mlýnků je jejich dlouhá životnost, nože se tak snadno neopotřebují. V mlecím prostoru neulpívají téměř žádné zbytky kávy, snadno se čistí, chce to jen dát pozor a neříznout nebo nepíchnout se o nože. Výhodou u většiny z nich je i jejich univerzální použití na rozsekání ořechů, mandlí i koření na různý stupeň hrubosti. Výhodnější jsou i cenově.

Na vlastní, či elektrický pohon

Ruční mlýnky melou sice kvalitně, ale nejsou za prvé nejrychlejší, za druhé na mletí je třeba vydat vlastní energii. Pokud nemáte trochu trpělivosti nebo nechcete posilovat paže, pořiďte si raději elektrický mlýnek. Kromě rychlosti a snadnosti mletí může nabídnout podle typu i umletí množství přesně podle počtu vařených káv, zabránit přehřívání či přímo přepalování zrn a má bezpečnostní pojistku.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com