Pořízení vlastního bydlení je v zásadě nejnáročnější životní investicí, při koupi bytu či domu je třeba přemýšlet i o tom, jaké potřeby či požadavky budeme na bydlení mít za několik let - zda počítáme s příchodem dětí, nebo nevíme, jestli setrváme na tomto místě, případně chceme mít své soukromí a nemůžeme platit drahý byt… Pro mnohé tak mohou být řešením například mobilní dřevostavby. Nejde však o prostý domeček na kolečkách, jak by z názvu mohlo vyplývat, tyto stavby nabízí podle typu, výrobce a použitých materiálů přijatelné až komfortní bydlení pro ty, kdo potřebují bydlet rychle a relativně levně – pro mladé páry, seniory, rozvedené, pro lidi v krizových situacích - například po povodních, živelních pohromách, využívají je i firmy jako bydlení pro své zaměstnance v určitém místě – například v blízkosti stavby a podobně. Mohou sloužit i jako příjemné rekreační bydlení.

Prostá jako dětská stavebnice

Jaký je vlastně princip těchto dřevostaveb? Základem je panelová stavba, která se dodává již smontovaná, doveze se na podvalníku či návěsu, a na místo se usadí jeřábem. Pro její stavbu není nutné stavební povolení, jako podklad je potřeba rovná, pevná plocha - ideální je betonová deska, ale stačí i panely, zámková dlažba, či dokonce dřevěné fošny, betonové patky nebo jen zemní vruty. Na pozemku je třeba připravit přípojky na inženýrské sítě - elektřinu, plyn, vodu, odpady. Instalace a napojení na sítě je záležitostí několika hodin, dům je okamžitě obyvatelný. Základem mobilního domu je ocelový nebo jiný nosný skelet, stěny jsou vyplněny konstrukčními deskami a izolacemi tak, jako u klasických dřevostaveb. Většinou jsou používány moderní, kvalitní materiály, díky nimž bude bydlení v tomto domě z hlediska tepelné pohody v různých ročních obdobích stejně komfortní jako v domě klasickém. Vnitřní obklady mohou být z různých obkladových materiálů typu sádrokarton a podobně, fasáda pak z vláknocementových či jiných obkladových desek, skla, hliníku či palubek, může být i odvětrávaná. Stejně tak střecha bývá pultová či sedlová, její výběr závisí na konečném půdorysu a velikosti stavby.

Jen samá pozitiva

Možnou nevýhodou je víceméně daný vzhled domu, ale tu jistě vyváží možnost vlastního návrhu dispozic, výběru použitých materiálů jak v interiéru, tak v exteriéru, a v neposlední řadě i poměr finanční stránky vzhledem ke kvalitě a komfortu bydlení. Cena mobilních domků se pohybuje od cca 10 tisíc korun za metr čtvereční, v ní bývá zahrnuto i standardní vybavení - kuchyňská linka s dřezem a plotýnkami, umyvadlo, vana, WC, je možné pořídit k nim terasu. Velkou předností těchto staveb je jejich variabilita, pokud jde o půdorys - je možné koupit si dům menších rozměrů a ten postupně během let se změnou potřeb či požadavků zvětšovat prostým přikoupením dalších místností. Stejně tak je možné místnosti odstranit v případě, že je dům pro naše potřeby příliš velký a nákladný.

Foto: Archiv firem, Vesper Frames s.r.o.