Víte, tohle není stavba jako v Čechách, kde zachovat strom je pro stavebníky problém. Tady byl dům vestavěn doprostřed vzrostlých stromů a nikde nebyla potíž. Dům navržený od Klopf Architecture je tak i po dostavění stále obepínaný stromy, keři a rostlinami, a i když kolem jsou další pozemky a domy, tahle zeleň zaručuje naprosté soukromí, ačkoli dům je kompletně prosklený.

Přirozeně zvyšující se

Dům stojí na mírně se svažujícím pozemku, čehož bylo využito při samotném pojetí stavby. Nízké stropy od technických místností se postupně zvyšují přes soukromé pokoje, kuchyň až k velkému obývacímu pokoji, který má výšku stropu nejvyšší. Uprostřed pak jakoby podepíral strop velký kamenný krb, který je ovšem zasazen doprostřed střešního prosklení, které by zde ani nemuselo být, ale dělá úžasnou hru světla a stínu na obkladu krbu.

A proč tu nemusí být světlík v tak prostorném domě? Protože uprostřed je atrium s jakousi japonskou zahradou. To přivádí do domu dostatek světla.

Pojďme se také podívat na konstrukci domu. Není nijak složitá – jde o trámovou konstrukci obloženou panely a sklem. Jenže izolace je zde velmi silná a okna jsou z reflexního skla, které odráží více slunce a tepla. Horko je v Kalifornii větším nepřítelem než zima a klimatizace budov je největším žroutem energie v tomto státě. Přesto námi představený dům nemá žádnou klimatizaci. Je tak dobře izolován, slunce je zastavováno jak výše zmíněným sklem, tak i velkými přesahy střechy, že žádnou klimatizaci nepotřebuje. Příjemné vlhké a stinné prostředí samozřejmě poskytuje i okolní les. Výsledkem je, že dům náročné kalifornské požadavky na energetickou náročnost splňuje ještě se 40% rezervou.

Další zajímavé stavby firmy Klopf Architecture najdete zde

  • Autor domu: Klopf Architecture
  • Autor zahradních úprav: Sepulveda Landscaping
  • Autor úprav atria: Chiba's Gardening
  • Místo: Belmont, Kalifornie
  • Foto: Mariko Reed