Podíváme se do Německa, konkrétně do Bavorska a k zámku slavné Alžběty Bavorské, kterou známe spíš pod přezdívkou Sisi. Zámek Possenhofen byl jejím domovem celé dětství a obklopuje jej velký zámecký park. Hned za ním ale vyrostl zajímavý dům z pera ateliéru Terraboita, který ukazuje, že moderní architektura si může rozumět i s historií. Nemusí ji znásilňovat, může být zajímavým doplňkem a vytvářet soulad, který ocení i památkáři.

V terasách

Určující byl místní svah, který je docela dost prudký. Dům tak musel být dvojicí pater zasazen do svahu. Nad zem tak zcela vystupují patra tři, přičemž dvě patra odskakují velikostně od spodní základní hmoty a úplně nahoře pak je samostatné a téměř neviditelné patro.

Členění hmot je ale po celém domě také řešeno horizontálními pilastrovými pásky mezi patry. Tím se příliš těžký dům odlehčí. Nenápadně, a přitom efektně. Ale to nejsou žádné novinky, vždyť přesně takhle se stavělo i v dobách minulých. Třeba právě zámky měly spousty takových prvků, které zdobily a přitom rozdělovaly na menší odlehčenější části velkou fasádu.

Zajímavá jsou i kovová okna umístěná ve fasádě barvy slonové kosti, jsou sice tmavá, ale v létě je překrývají venkovní žaluzie. Ty podle úhlu dopadu slunce mají buď odstín dozlatova, nebo takový šampaňský nádech. Vypadají tak velmi luxusně a k blízkému zámku se velmi hodí.

  • Název: Mehrfamilienhaus v Possenhofenu
  • Lokace: Pöcking, Německo
  • Podlahová plocha: 840 m2
  • Foto: Sascha Kletzsch
  • Autor a zdroj: Terraboita