Patrový rodinný dům Haas v Černém Dole vychází z konceptu typového domu Avanti 1-118 a v Krkonoších jsme ho postavili v roce 2012. Zajímá vás, čím je tento dům i po devíti letech výjimečný? Přijměte tedy naše pozvání a seznamte se s tímto krásným rodinným domem.

Citlivé řešení v souladu s přísnými místními regulativy

Území, kde náš patrový dům stojí, spadá pod správu Krkonošského národního parku, a proto byly místní regulativy poměrně přísné. U počtu podlaží, tvaru střechy a typu krytiny, stejně jako u dřevěného obložení, jsme museli vyhovět požadavkům a respektovat zadání, aby vzhled zdejší lokality zůstal nenarušen. Pro projektanty Haas Fertigbau to naštěstí nebyl problém, a náš dům tak vyhověl a vyhovuje jak našim nárokům a představám, tak i regulím na stavbu v této oblasti,“ hodnotí kladně dobu přípravy a výstavby domu jeho majitelé.

Dispoziční jednoduchost

Obytnou přízemní část s obývacím pokojem, velkou kuchyní a jídelnou, ložnicí a zázemím doplňují v horním patře dva prostorné pokoje se samostatnými koupelnami. Ideální pro majitele i jejich návštěvy, kdy má každý svoje soukromí.

Moderní, komfortní a úsporné vytápění

Bez ohně v kamnech to na horách nejde. Ale i když v nich oheň nehoří, teplo v domě zajišťuje teplovodní podlahové topení, které lze zapnout i na dálku. Energetická nenáročnost je v souladu s ideou rozumného bydlení bez horentních nákladů na provoz.

Rychlá výstavba

První den výstavby v období, kdy se už blížila zima, vzniklo na základové desce první patro, druhý den další a třetí den byla stavba uzavřena a mohly pokračovat dokončovací práce. Sněhová nadílka sice přístup na pozemek zkomplikovala, ale v té době už byla stavba pod střechou a probíhaly pouze dokončovací práce. Výstavba montované dřevostavby měla díky své rychlosti navrch i v těchto náročnějších klimatických podmínkách.

Malá zastavěná, ale velká užitná plocha

Dům v Černém Dole je o něco větší než jeho typová předloha Avanti 1-118. Na zastavěné ploše 83 m2 a užitné ploše 131,5 m2 si majitelé upravili i dispozici a namísto tří pokojů a koupelny dali v horním patře přednost řešení se dvěma ložnicemi a samostatnou koupelnou pro každou z nich.

Energeticky úsporné řešení

O tepelný komfort a nízké náklady na energie se starají certifikované vnější stěny Thermo-Protect®, v tomto konkrétním případě má dům součinitel prostupu tepla U = 0,17 W/m2K, ale současné špičkové řešení s konstrukcí Thermo-Protect® 40 už nabízí U pouhých 0,10 W/m2K!

Příroda

Ta samozřejmě není zásluhou Haas Fertigbau, ale nelze ji při pohledu na dům přehlédnout. Výhledy do dalekého i blízkého okolí jsou úchvatné a nezbývá než majitelům přát, aby jim dům i v dalších letech dobře sloužil.