V krásné krajině britského Cornwallu leží malá obec, ve které má tchyně Matta Whita z Matt Architecture domek. Malý domek, který využívá jen na víkendy jako chatu. Jenže ten domek má jen 65 m² podlahové plochy. To pro dva lidi stačí, ovšem je to o 10 m² méně, než povolují pravidla pro využívání 5-6 osob. Proč tolik? Protože často chce pozvat rodinu, přátele a být s nimi. A tak Matt White dostal za úkol rozšířit dům.

Aj…

Tahle část příběhu trochu připomíná naši republiku. Matt White zjistil, že sousedé jsou nejen nerudní, ale nikdy by nedali souhlas se stavbou. Navíc jsou v místě nějaké stavební podmínky, které je třeba dodržet. A ty jsou právě tady docela striktní. Například že přístavba musí být přisazena k původní stavbě, základní struktura musí být ze stejného materiálu (zde kamene) apod.

Proto architekt musel nalézt mezeru, kterou by mohl využít. Našel ji ve starých základech stodoly pro kočáry, která byla už dávno zbouraná. Takže tyto základy mohl využít jen pro stavební ohlášení, které obešlo nutný souhlas sousedů.

Pak přišla další pohroma. Pozvali si firmu, která vytyčila a vylila základy. Bohužel o metr vedle. Co s tím? Přesunout je nejde. A tak projekt musel být upraven, dům na základech vykonzolován a předělán. Ovšem dobrá věc se nakonec podařila. Dům stojí. Je dobře izolovaný, takže je nízkoenergetický, zároveň zateplil ze strany i původní dům, takže i zde se snížila spotřeba na vytápění, a zároveň zachoval charakteristický ráz místních staveb s nízkými sedlovými střechami, kamennými zdmi a štítem otevřeným do krajiny.

Čtěte také

Foto: Paul Dyer

Čtěte také

Návštěva: Hodně radikální rekonstrukce

Soužití

Architekt na projektu také zjistil, že očekávání od domu mají generace rodiny různé. Zatímco starší generace chce klid a oddělené prostory, separování nesedí mladé generaci, která chce mít volnost, spojené pokoje…

A tak obývací pokoj za prosklenou stěnou není spojen s kuchyní a jídelnou. Jsou zde rozměrné dveře, které tyto dvě místnosti spojí, ale zachovávají soukromí. Z obývacího pokoje se pak přechází do další části s novou ložnicí se zapuštěným celoplošným oknem.

Přístavba má otevřený výhled do zahrady Přístavba má otevřený výhled do zahrady Autor: BowerBird / George Fielding

  • Autor: Matt Architecture
  • Lokace: Cornwall, Anglie
  • Podlahová plocha: 65 m² původní dům + 70 m² přístavba
  • Foto: George Fielding
  • Zdroj: BowerBird