Dům je průnikem všech požadavků investora – je nízkoenergetický (prošel Blower door testem a získal dotaci Zelená úsporám), s dokonalou dispozicí a návazností na zahradu, poskytuje krásné výhledy a svým originálním tvarem zkráceného jehlanu harmonizuje s atypickým pozemkem. „V zadání pro architekty jsem měl svou představu funkčnosti domu co do počtu a charakteru místností. Každý návrh byl úplně jiný a projekt pana architekta Vostrackého se mi prostě líbil, navíc na mě působil nejpraktičtěji z pohledu dlouhodobého užívání, řekl bych, že byl ,user friendly‘. A jak dům pan architekt nakreslil, tak ho i postavil, nic bych neměnil,“ pochvaluje si investor.

Soulad mezi investorem a zhotovitelem panoval od samého počátku a koncepčně se nemuselo nic měnit. Diskuze začínaly a končily pouze nad detaily a na svažitém pozemku o ploše 1 281 m2 vyrostla cihlová stavba s provětrávanou fasádou obloženou modřínovými latěmi a fasádními deskami a s velkými prosklenými plochami. Pozemek u příjezdové komunikace je na delší straně orientován na jihozápad a je z něj vidět na původně raně gotický kostel sv. Vavřince a přilehlou faru. Obytné místnosti a rozměrná pracovna umístěná v prvním patře jsou situovány tak, aby z nich měl majitel nerušený pohled na malebnou starou zástavbu obce.

Dům je rozdělený na dvě části propojené terasou. Jednu část objektu tvoří podzemní podlaží s garáží, nad ním je prostor využívaný k pracovním schůzkám nebo setkáním s přáteli, nachází se tu i malá koupelna a sauna. Majitel oceňuje, že zejména pracovní návštěvy tak nezasahují do soukromého obytného prostoru. Z garáže se po schodišti vystoupá na krytou terasu, která je na úrovni přízemí. Terasa propojuje první část domu s tou druhou, kde se nachází rodinné zázemí. Na severní straně je terasa obezděná, čímž se zde podařilo vytvořit úžasné mikroklima – zastřešený prostor je dobře ukryt před pohledy zvenčí a majitelé si mohou nerušeně užívat nejen terasu, ale i navazující bazén.

Aby mohl dům získat dotace z programu Zelená úsporám, byly pro obvodové stěny s fasádním obkladem použity cihly Heluz Family 25 a hliníkové okenní systémy s trojitým izolačním sklem Schüco AWS 90.SI+. „Pokud na fasádu navrhuji omítku, tak používám zdivo Heluz Family 2in1 tloušťky 500 mm bez potřeby dalšího zateplení. Pokud je fasáda obložena deskami nebo dřevem, tak volím cihly HELUZ FAMILY o tloušťce 250 mm, před které umístím dvojitý rošt s minerální rohoží a zavěšenou fasádu. V technických řešeních, která používám ve spojitosti s architekturou a tepelně izolačními parametry, mi cihelný systém HELUZ zcela vyhovuje, má k dispozici všechna potřebná řešení,“ chválí cihelný systém ing. Josef Vostracký.

  • Autor projektu: Ing. Josef Vostracký, Atelier Vostracký
  • Konstrukce: Obvodové zdi cihelný systém Heluz Family 25, příčky a překlady Heluz
  • Okenní a dveřní konstrukce: Schüco, vyrábí Dafe-Plast Jihlava, s. r. o.
  • Vybavení interiéru: Truhlářství Fencl

Zdroj: Heluz