Foto: GM Arquitectos Autor: Oficiální zdroj Foto: GM ArquitectosAutor: Oficiální zdroj

Dům s názvem Gallery House dokončilo v roce 2013 kolumbijské architektonické studio GM Arquitectos. Bez nadsázky můžeme říct, že jde o příkladnou ukázku 500 metrů čtverečních toho nejmodernějšího způsobu bydlení.

Celý projekt vychází ze dvou hlavních předpokladů: co nejelegantněji propojit zábavu, klientovy požadavky, pohodlí a průměrné náklady s geografickým kontextem, lokalitou a terénem.

ČTĚTE TAKÉ:

Manželský pár, který stavbu financoval, si především přál, aby v domě bylo dostatek prostoru pro výtvarné umění (zvláště pro obrazy), které manželé sbírají. Dalším pochopitelným požadavkem (i vzhledem k tomu, že se manželům v nedávné době narodila dcera) bylo propojení domu s okolní přírodou. Tím chtěli docílit, aby do domu vstupoval klid a pohoda, čehož se jim zkrátka v městském ruchu nedostávalo.

Pro Kolumbii jsou z hlediska architektury typické především dvě charakteristiky - velké rozšíření bambusu a velmi horké klima.

Foto: GM Arquitectos Autor: Oficiální zdroj Foto: GM ArquitectosAutor: Oficiální zdroj

Bambus si v domě vydobyl své místo celkem snadno. Je z něj vyrobena velká část vchodů do horní i spodní části domu.

Horkému klimatu - a nakonec i nerovnému terénu - je zase uzpůsobeno členění a částečné zapuštění domu do mírného svahu. A pro řádné osvěžení v těch nejteplejších dnech zde samozřejmě nesmí chybět venkovní bazén. Díky stupňovitému řešení domu vznikly hned dvě terasy. Spodní část domu, která je oddělená od hlavní budovy, slouží především pro umělecké sbírky, hlavní obytný prostor se ale nachází v horní části za bazénem.

Foto: GM Arquitectos