Česká republika patří k zemím s nejhustší sítí knihoven na světě – na každého obyvatele je jich v ČR více, než je evropský průměr. A protože jde doba kupředu, jistými změnami procházejí také tato místa.

Krajská knihovna Vysočiny

Jako příklad vám můžeme uvést nedávno postavenou Krajskou knihovnu Vysočiny, kterou najdete v Havlíčkově Brodě. Kromě spousty kvalitního čtení nabízí také programy pro děti, kurzy celoživotního vzdělávání, přednášky, ale i veřejná čtení a koncerty. Knihovny už dávno nejsou místem, kde muselo být ticho, člověk si půjčil knížku a šel domů.

V této knihovně nenajdete místnosti plné dlouhých regálů, ale příjemně vypadající prostor s dostatkem pohodlných míst na sezení – to pro případ, že byste se chtěli začíst už na místě. Nechybí zde ani amfiteátr a letní terasa.

Prostory této knihovny navrhovala společnost Toka, Tomáš Kratochvíl, který zde pracuje, říká: „Chtěli jsme, aby lidé měli chuť v knihovně trávit čas. Užít si chvíli klidu při čtení, dát si kávu nebo si vychutnat výhled z terasy, která v létě slouží jako čítárna. V prostoru knihovny čtenáři najdou pohodlná křesla a lavice a navíc i akusticky oddělené studovny pro dostatek soukromí. Prostředí oživuje i květinová stěna v atriu, kde se konají nejrůznější akce.“

Útulná knihovna ve Veselí nad Moravou

Velmi útulně na vás bude působit knihovna ve Veselí nad Moravou – celou pětinu plochy tvoří relaxační zóny, kde si můžete odpočinout u dobré knihy. Najdete zde jak pohodlné ušáky, tak i sedací vaky. V dětském oddělení jsou kromě prostor na hraní a čtení také místa k odpočinku a ležení.

Skluzavka v Hrádku nad Nisou

V knihovně, kterou najdete v Hrádku nad Nisou, se budou bavit nejen dospělí při četbě knih, ale také děti. Pro ty je zde připravené zázemí, kde najdete skluzavku do bazénu s kuličkami, ale i sedací kostky s písmeny abecedy, které se dají různě skládat.

Zdroj: lesensky.cz