Patří mezi známé jehličnany, a přesto se odlišuje. Jeho výjimečnost spočívá v tom, že na zimu shazuje jehlice, díky tomu je odolnější vůči škodlivinám v ovzduší než stálezelené dřeviny. A jakmile se na jaře objeví nové zelené svazečky, poznáte to i se zavřenýma očima, příjemně voní.

Odolný a dlouhověký

Modřín opadavý (Larix decidua), někdy též nazývaný modřín evropský, se původně vyskytoval v Alpách a v Karpatech a postupně se rozšířil do různých míst světa. Roste ve světlejších lesích a setkat se s ním lze i v městských parcích a zahradách. Dorůstá do výšky několika desítek metrů, patří mezi dlouhověké dřeviny a je mrazuvzdorný.

Láká šišticemi

Jeho měkké jehlice vyrůstají na jaře v typických svazečcích. Stejně tak jsou pro tento jehličnan typické dekorativní šištice. Modřín opadavý "kvete" žlutými samčími a karmínově červenými samičími šišticemi. Z těch samičích se vyvíjejí drobnější šišky, které dozrají a několik let zůstávají na stromě. Modříny opadavé vás však budou bavit i stavbou větví, jež se klenou rovnoběžně nebo mírně převisle (výrazně převislé větve jsou patrné u vyšlechtěných, mnohem nižších kultivarů, například Repens nebo Puli). Barva jehlic se z jarní svěží zelené mění na podzim ve žlutou až zlatavožlutou.

Výběr stanoviště

Ve větších zahradách se uplatní jako solitéra. V těch menších dejte přednost drobnějším vyšlechtěným formám, jež vás můžou těšit i na předzahrádce, nebo v trávníku, nedaleko jezírka, poblíž terasy, na skalce a podobně. V zásadě jde o odolný strom, který dobře koření. Není náročný na kvalitu zeminy, dařit se mu bude v hlinité, propustné i vápenité půdě. Musí však mít potřebnou hloubku. Obecně se nedoporučuje jeho výsadba mezi ostatní jehličnany.
Na jaře lze vysadit zakoupené sazenice, ale možná se v této době pustíte do výsevu ze semen (předem se doporučuje jejich několikahodinové máčení) nebo v létě do odběru polovyzrálých řízků. A nezapomeňte, jeho největší životní radostí je světlo.

Přírodní lékař

V lidovém léčitelství se z modřínu používá balzám nebo silice zejména na potíže spojené s horními cestami dýchacími a s průduškami. Rovněž můžete použít čerstvé výhonky na inhalace, případně odvar, ten zase přilijte do koupele. A někdo kousek větvičky vkládá také do medu.
Na mladé výhonky si ještě musíte pár týdnů počkat, kdežto odloupnout nebo seškrábnout kousek modřínové pryskyřice se dá i v zimě. Stačí najít strom, který je poraněný. Na bolavé klouby a vůbec při revmatických potížích se zase nabízí zkusit odvar z kůry. Rovněž se využívá modřínová tinktura z pupenů (gemmoterapie) na podporu imunity.

Zdroj: NKZ.cz, iReceptář.cz