Pro monsteru jsou charakteristické lesklé zelené listy s hlubokými trhlinami. Rostlina pochází z tropických deštných lesů, kde kvete a produkuje jedlé ovoce. Pozor ale, zelené části monstery jsou jedovaté, mohou způsobit podráždění kůže či zažívacího traktu. V našich bytech se květů obvykle nedočkáme, ale to vůbec nevadí. Díky impozantnímu vzrůstu vám monstera pomůže vytvořit malou džungli i u vás doma.

Monsterám se daří v teple, vyhovují jim teploty mezi 20 až 30 °C. Mají specifické požadavky na světlo, ve stínu se jim špatně vyvíjejí listy a nevytvářejí se na nich typické trhliny. Na druhé straně ale příliš mnoho slunečního záření bývá také na škodu, listy budou blednout a žloutnout.

Nejlépe monstera poroste ve vytápěné zimní zahradě, kde se drží vyšší vzdušná vlhkost. V bytě se suchým vzduchem nebo v blízkosti radiátorů jí mohou zasychat špičky listů. Přes zimu je proto dobré rostlinu denně rosit a mokrou houbičkou z ní otírat prach.

Mladé monstery přesazujeme jednou za rok do nádoby s drenážními otvory. Zemina by měla být lehčí, propustná, složená z drnovky, rašeliny, humusu a písku. Starší rostliny stačí přesadit jednou za dva roky, když už kořeny prorůstají drenážním otvorem. Nezaléváme každý den, kořenový bal potřebuje před další zálivkou proschnout.