Montážním lepidlům se také říká tekuté šrouby či hřebíky, neboť bez problémů nahradí tyto prvky. Pro jednoduchost použití se staly pro mnoho kutilů nepostradatelnou součástí vybavení domácí dílny, výběr v obchodech je široký. A při aplikaci odpadají potíže s příliš tvrdým betonem, nebo naopak například s dutými cihlami, nebo se zkřivenými hřebíky a podobně. Současně je práce s nimi čistá, bez prachu, nutnosti sádrování a podobně. Jejich použití zvládnou bez problémů i méně manuálně zdatní jedinci. Zkrášlovat byt lze také bez ohledu na denní, či přesněji noční hodinu.

Montážní lepidla lze použít i na nerovných površích stěn, neboť lze různým množstvím vyrovnat nerovnosti. Při použití je nutné řídit se pokyny výrobce uvedenými na obalu, případně Montážní lepidlov technickém listu výrobku. Délku vytvrzování mohou ovlivnit lepené materiály – některá lepidla vyžadují alespoň jeden materiál porézní, jinak je doba vytvrzování výrazně delší, případně je dobré jeden z povrchů zdrsnit. Jestliže je používáme na pohledových místech nebo tam, kde by mohla být částečně vidět, zajímáme se také o možnost přetření některým druhem barev. Většina montážních lepidel je po vytvrzení voděodolná. Ovšem jako u všech lepidel, i zde musíme vždy pečlivě vybrat správný druh podle slepovaných materiálů, i s ohledem na funkci a použití lepených předmětů. Díky jejich vlastnostem můžeme dosáhnout velmi kvalitních výsledků.

Není lepidlo jako lepidlo

Přesné použití montážního lepidla je dáno základní složkou, z níž je vyrobeno. Následně se tedy montážní lepidla dělí na disperzní, prénová, a zatím poslední v řadě jsou polymerová.

Disperzní montážní lepidla jsou vyrobena na vodní bázi a lze je použít všude tam, kde je alespoň jeden z lepených povrchů savý. Svou podstatou neodolávají povětrnostním vlivům, jsou proto primárně určena do interiéru. Některá z nabízených lepidel tohoto typu mají tak vysokou přilnavost, že při lepení není nutné používat mechanické fixační pomůcky. Mezi jejich přednosti patří i schopnost lepit obtížně lepitelné materiály, například polystyren a podobně. Lze je přetírat.

Prénová montážní lepidla, tedy ta, která obsahují rozpouštědla, dosahují vysoké přilnavosti a výsledné pevnosti, lze je tedy proto využít pro připevňování velmi těžkých předmětů jak na savé, tak i nesavé povrchy. Montážní lepidlaPo vytvrzení zůstávají pružná. Hodí se do interiéru i exteriéru, neboť odolávají povětrnostním vlivům, především vlhkosti a vodě. Jsou určena k lepení podlahových lišt, parapetů, obkladů stěn z různých materiálů, ale například i dřevěných schodnic nebo prahů dveří, případně kamenných dlaždic, lze jimi lepit dekorace na porézní i neporézní materiály. Opět je možné je použít i na lepení na svislé plochy bez předchozí fixace lepeného prvku. V omezené míře s nimi lze lepit polystyren, ovšem obvykle je nutné nechat vrstvu lepidla před přilepením prvku odvětrat, aby se snížil obsah rozpouštědla. Při použití tohoto typu lepidel je nutné počítat s určitým zápachem, jehož příčinou je právě uvolňování obsaženého rozpouštědla.

Nejnovější používanou složkou při výrobě montážních lepidel jsou polymery. Spojují v sobě přednosti nejrůznějších materiálů a mají velmi praktické a zajímavé vlastnosti. Tak jako prénová lepidla, lze i polymerová aplikovat v interiéru i v exteriéru, odolávají vodě, větru, vlhkosti i UV záření. Po vytvrzení zůstávají také pružná, lze jimi lepit a slepovat jakékoli materiály, některá z nich přilnou i na vlhký podklad či dokonce pod vodou, někdy mohou fungovat jako tmel.

-Dana D. Daňková-Foto: www.profimedia.cz, Patex