Z bývalých rybářských vesnic vznikl turistický resort

Ve městě Jiangmen byla využita tradice používání vodního systému k hloubení rybníků. Tuto oblast si můžete představit jako několik vesnic či jejich částí, které jsou na souši, a kolem dokola je obklopuje voda. Tato suchá místa byla spojována mosty. Většina tamních obyvatel se však rybářského způsobu života zřekla a přestěhovala se do měst. I to je jedním z důvodů, proč mizí vodní vesnice živící se rybolovem.

Gulou Waterfront je eko-kulturní turistický resort, který byl vyvinutý v kontextu revitalizace venkova – cílem je spojit rozvoj tradičního venkova a místní kultury spolu se zachováním jedinečných rybníků a dalších vodních ploch. K usnadnění pohybu mezi jednotlivými částmi resortu slouží hned několik mostů. A my vám ukážeme jeden z nich.

Most je krytý před deštěm

Při stavbě mostu bylo třeba zohlednit to, aby přes něj bylo možné přejít pěšky, současně musel být dost vysoký na to, aby pod ním proplula i větší výletní loď. K tomu byly použity „oblouky“ zpevňující celou konstrukci.

Na stavbu mostu bylo použito dřevo jakožto tradiční materiál. Aby pod mostem mohly hladce proplouvat lodě různých velikostí, tvoří nosná plošina ve spodní části oblouku, která je o 1,35 m výše než normální hladina vody, v kombinaci s klenutou konstrukcí o výšce 2,8 m prostor větší než 4 m, než je normální hladina vody. To splňuje požadavky na průjezd pro velké výletní lodě. Studio LUO využilo jako hlavní konstrukční prvky 3 velké zakřivené nosníky, které jsou uspořádány paralelně s roztečí 2,8 metru mezi sebou.

Zajímavostí u tohoto mostu je jeho zastřešení. To umožňuje lidem krytý průchod z jedné strany mostu na druhou (most odděluje obchodní část resortu od té „klidové“), ale také zpevňuje mostní konstrukci a chrání klenutou dřevěnou konstrukci před deštěm a slunečním zářením.

Zdroj: Studio LUO