Různé značky a různé druhy mouky absorbují různé množství vody. Naučte se v tom vyznat.

Udělejte si skvělé koláče za pár minut. A bez kynutí:

Zdroj: Youtube

Proč různá mouka různě saje?

Důležitá je samozřejmě hrubost mletí. Čím hrubší mouka je, tím víc saje. Důležitý rozdíl je i v obsahu vody. V mouce má být maximálně 15 % vody a výrobci se často pohybují přesně u této hranice. Díky tomu ušetří. Naopak mouky dražší nebo BIO mají v sobě vody méně (třeba 12 %). Kvůli tomu je pak těžké v receptech s běžnou moukou použít mouku BIO. Budete potřebovat více tekutiny.

Předchozí faktory se dají ještě docela odhadnout, nyní to ale začíná být opravdu složité a nepředvídatelné. Roli hrají totiž i podmínky, ve kterých byla mouka skladována - a to jak v obchodě, tak u vás doma. Nesmíme zapomenout také na sezónní vlivy, každý rok může být mouka trochu jiná než rok loňský.

Obecná pravidla, která vám pomůžou

Většinou stačí si zapamatovat, že nejvíce sají mouky celozrnné, grahamové, s vyšším obsahem lepku a bílkovin, hrubší a ty nepšeničné.

Co pomůže začínajícím kuchtíkům je vyhledávat ty recepty, které popisují, jaká by měla být konzistence těsta. Vždy přisypávejte mouku pomalu a důkladně promíchávejte. Případně vyhledejte ty recepty, které udávají i konkrétní typ a značku mouky.

Zdroj: superkvasaci.cz