Nevyhazujte starý, ale funkční nábytek, raději ho spravte, aby dál sloužil. Což platí i pro odkládací stolky, které si navíc můžete vyšperkovat vlastnoručně vytvořenou mozaikou. Mozaikové kameny běžně koupíte v obchodě. Nebo si vyrobte střepy z poškozených dlaždic či obkládaček a jiné keramiky, případně skla. A pro začátek je ideální spojit obě možnosti.

Co budete potřebovat

Stolovou desku, kupované mozaikové kameny i několik kusů keramických nebo skleněných obkládaček/dlaždiček, kleště na dlaždičky, lepidlo, spárovací hmotu, houbu či hadřík a stěrku.

Krok za krokem

  • Povrch, na který budete lepit, musí být čistý, zbavený mastnoty i prachu a suchý. Použijte spíše stůl s deskou z materiálu na bázi dřeva či voděodolnou povrchovou úpravou, přírodní masiv by vlhkost z lepidla mohla poškodit.
  • Pokud budete používat staré obkládačky, nejprve je rozbijte kladivem. Předem jen obkládačku obalte hadrem. Druhou možnost nabízí kleště na dlaždičky.
  • Vzor si předem promyslete a naznačte si ho třeba tužkou na stolovou desku, také se vyplatí nanečisto poskládat mozaikové kousky.
  • Dobrá rada: při lepení postupujte od největších kousků k nejmenším. Také se vyplatí nejprve vytvořit základní kostru motivu.
  • Podle toho, jaké použijete lepidlo, máte určitý čas na to, abyste umístění mozaikového střepu či kamene případně poposunuli. Lepte vždy jeden kousek, až pak berte do ruky další. Nezapomeňte mezi nimi nechávat mezery na spárovací hmotu.
  • Až budete mít část hotovou, lze začít s vyplňováním mezer spárovací hmotou (nebo spárujte až po dokončení celé dekorace). Na pomoc si vezměte gumovou stěrku a roztírejte hmotu, dokud nebudou vyplněné všechny spáry.
  • Přebytečnou hmotu, která zůstala na mozaice, setřete navlhčenou houbičkou či hadříkem ideálně dříve, než zaschne.

Ozdobenou stolovou desku nechte přes noc dobře doschnout, druhý den ji spojte s kostrou stolku a pak už jen pro něj vyberte vhodné místo.

Zdroj: Möbelix