Kuchyně je zpravidla velmi členitý prostor s množstvím menších či větších oddělených ploch, které je často nutné ochránit obkladem. Obkladových materiálů existuje řada, jeden z nich, mozaika, zažívá v posledních letech svůj boom. Použití Mozaika už dávno není materiálem vhodným pouze pro obklady bazénů, moderní vzory oživí podle typu interiér veřejných prostor i soukromého obydlí. Možnosti jejího použití jsou velmi široké, obklad nabízí rozsáhlou škálu barev, rozměrovou různost, univerzální použití jak na stěny, tak na podlahy, lze s ní obkládat i stěny zaoblené. Dává také velký prostor kreativním nápadům, a z běžné místnosti se může stát naprosto jedinečný prostor. Nejčastěji je prodávána nalepená na podkladu z papíru či textilie, většinou ve čvercích 30 x 30 cm. To umožnuje použít díl jako celý kus nebo ho rozdělit na menší části a různě kombinovat. Mozaikou lze obložit celou stěnu, podlahu, společným motivem spojit stěnu a část podlahy, lze jí oddělit příčku, ale i oživit nábytek a podobně. Využítí v kuchyni Pokud jde o kuchyni, najde mozaika své uplatnění především jako obklad zadní části kuchyňské linky, práce s ní je snadná, efekt je výrazný a údržba těchto ploch nestojí téměř žádnou námahu. Ale zdaleka nemusíme zůstávat pouze na jedné stěně, výhodné je i obložení rohů, které bývají často ohmatané a je nutné je neustále natírat. Vhodná je i na obložení pracovní plochy, niky v jiném obkladu nebo barového pultu, které tak zvýrazníme a oddělíme od ostatních částí vybavení. Jako všechny obklady, i mozaiky jsou vyráběny v sériích s nejrůznějšími doplňky, například keramickými tvarovkami na vnější či vnitřní rohy, bordurami, profily nebo inzerty, které na mozaiku navazují, ukončují její okraje a dovolují skládat z ní i samostatné, ohraničené plochy, které působí jako umělecký artefakt. Mozaika běžná i luxusní Nejznámějším materiálem na výrobu mozaiky je keramika, která je svými vlastnostmi shodná s klasickým keramickým obkladem, a lze ji s ním proto také s výhodou kombinovat. Tento typ mozaiky se vyrábí lisováním, hranky jednotlivých kousků jsou proto dokonale zaoblené a po obložení působí mozaika velmi plasticky a je příjemná na dotek. Díky množství dezénů, různých povrchů i velikostí najde své uplatnění jak ve stylových, tak vysoce moderních kuchyňských sestavách.

Efektním materiálem k výrobě mozaiky je sklo. Obklady z něj jsou nenasákavé, odolávají mrazu i chemikáliím a velmi dobře se udržují. Moderními technologickými postupy nelze však vždy dosáhnout zamýšleného výsledku, skleněná mozaika je proto často opracovávána ručně. Vyznačuje se atraktivním vzhledem a vysokým leskem. Její výjimečnost spočívá v transparentnosti, která dodává kuchyňskému interiéru lehkost a světlost.

Mezi luxusní typy patří mozaiky z mramoru, které jsou sice finančně velmi náročné, ale ani tak se jich nemusíme vzdávat. Pro svou výjimečnost mohou být vhodným doplňkem ostatních obkladů. Mozaika ve zděné kuchyni Mozaika je vzhledově velmi výrazná a obložení velkých ploch s sebou nese určitou dominanci. Dobře však ladí s jinými, dezénově umírněnějšími materiály, například dřevem, rákosem, bambusem nebo kovem. Velmi zajímavě proto může vypadat kuchyně obložená mozaikou včetně stropů i podlahy, řád tomuto prostoru pak dodá lehký nábytek ze dřeva a kovu, dřevěná pracovní deska a dřevěné či kovové doplňky. Své místo najde tento obklad také ve vyzděných kuchyních, kde je klasický korpus nahrazen zdivem. Různé obložení pak rozčlení či sjednotí jednotlivé plochy a při doplnění vhodným nábytkem a spotřebiči se z kuchyně stane naprosto osobitý prostor. V takové kuchyni lze s výhodou použít vestavěné spotřebiče – nehrozí riziko poškození materiálu vysokou teplotou a vlhkostí, ovšem zvláště zde vyniknou samostaně stojící spotřebiče se zajímavým designem. Dana D. DaňkováFoto: Rako, Bisazza, Asso