Mravenci – drobný hmyz, který má tu moc nám během okamžiku značně znepříjemnit život. Nezáleží na tom, jakou mají barvu, jak jsou velcí. Hlavní je, že na zahradě vlastně jsou – když už se k vám nastěhují, jen těžko je dostanete pryč. A právě nyní přichází na řadu otevřená válka. Ať už za pomoci chemie, nebo babských rad.

Jak vyhnat mravence ze zahrady?

Zahrada patří k místům, kde mohou mravenci napáchat opravdu velké škody – najít je můžete nejen ve skleníku, ale i na ovocných stromech, v trávníku, jahodách, záhonech a dalších místech. Pokud se mravenců včas nezbavíte, mohou přispět ke zničení celé vaší zahrady. Okusují totiž listy i kořínky rostlin, ty poté umírají. Kromě rostlin však mohou poškodit také kameny, terasy a dlaždice. Ty poddolují tak, že se vše může uvolnit a klesnout.

Zbavte se mravenců s pomocí papriky

Z rostlin, na nichž si mravenci pěstují mšice pro svoji obživu, je můžete odstranit díky paprice. Ano, čtete správně. Do sto gramů pálivé červené papriky (sušené a mleté) přidejte jeden litr vody, promíchejte a přefiltrujte přes jemné plátno.

Získaný výluh rozmíchejte v pěti litrech mýdlové vody, roztokem naplňte rozprašovač a rostliny s mravenci pravidelně roste. Koncentraci tekutiny je vhodné vyzkoušet na několika spodních listech, aby se nestalo, že příliš koncentrovaná směs rostlinu „popálí“.

Mravenci na terase? Začněte pěstovat

Ze záhonů či terasy mohou mravence vyhnat aromatické rostliny, jsou takové, jejichž vůně jim vadí i v menší dávce. Na místech, ze kterých chcete, aby se odstěhovali, pěstujte mátu peprnou, citronovou trávu, levanduli, česnek, pelyněk, hřebíček, majoránku, ale i mořskou cibuli.

Zdroj: ireceptar.cz, receptyprimanapadu.cz, abecedazahrady.dama.cz