Ať už mají mravenci u vás na zahradě jakoukoliv barvu, jejich přítomnost na vaší zahradě značí problém. Můžete si jich všimnout ve sklenících, v trávníku, jahodách, na záhonech, ale také na ovocných stromech. Mravenci však nikdy zahradou neprojdou jen tak, vždy se pokusí něco zničit.

Kromě toho, že vám mravenci na zahradě pomalu, ale jistě zničí všechnu vaši úrodu, tak vám také zdevastují chodníčky, terasy, naruší stabilitu dlaždic. A to je jen pár ze spousty dalších problémů.

Kde jsou mravenci, najdete také mšice

I kdyby mravenci sami o sobě žádnou škodu nepáchali, tam, kde je najdete, najdete také mšice. A ty z vašich rostlin vysávají vše, co mohou – a postupně vaše rostliny zabíjí. Mšice vylučují sladkou a hustou medovici, která je jedním z významných zdrojů potravy pro mravence.

Co dělat proti mravencům?

Mravenci jsou soběstační – nejen že mají velkou sílu a ničí rostliny sami o sobě, navíc mají domácí mazlíčky v podobě mšic. A obou těchto škůdců je nutné se zbavit. Pokud nechcete používat chemii, proti které jsou například mšice velmi rychle rezistentní, můžete zkusit některou z babských rad.

Bojujte proti nim s křídou

V obyčejné bílé křídě najdete uhličitan vápenatý, který mravence odpuzuje. I proto můžete použít prach z křídy na rostliny – nejen pro mravence, ale také pro slimáky se křídou poprášené rostliny začnou jevit jako odpudivé.

Heřmánek a mýdlo

Můžete vyzkoušet také směs z heřmánku a mýdla – 100 gramů sušeného heřmánku louhujte v jednom litru vody přes noc, poté do ní nastrouhejte 12 gramů mýdla na praní. Směs dolijte 3 litry vody a zamíchejte. Roztokem postříkejte rostliny i květiny. Škůdci by měli odpadnout.

Zdroj: ireceptar.cz, zahrada.cz