Kočka, která se mrouská, je mnohem přítulnější, hlasitější a neklidnější. Při mrouskání se o vás a všechny předměty poblíž usilovně otírá, nastavuje se s přikrčenými zadními nohami, často se převaluje po zemi a olizuje si genitálie. Pokud u své kočky pozorujete uvedené příznaky, je pravděpodobné, že je skutečně v říji.

Typický příklad mrouskající se kočky:

Zdroj: Youtube

Mrouskání koček - jak dlouho trvá?

K prvnímu mrouskání dochází mezi 4 a 12 měsícem života, trvá od 3-7 dní a opakuje se každé 2 až 3 týdny. Existují ale kočky, které se mrouskají pouze 2krát v roce. Říji nastartuje prodlužující se den. Naopak zkracující se dny na podzim mrouskání zastavují. U bytových koček vystavených pouze umělému světlu to ale takto fungovat nemusí. Říji však docela spolehlivě nastartuje přítomnost jiné mrouskající se kočky nebo přítomnost nekastrovaného pohlavně dospělého kocoura.

Jak zastavit mrouskání?

Nejúčinnějším řešením je kočku vykastrovat. Časté říje navíc kočku vysilují a kočka ztrácí hmotnost. Kastrací se lze u koček také vyhnout zánětu dělohy, vzniku cyst na vaječnících a sníží se riziko rakoviny mléčné žlázy, která je u koček skoro vždy zhoubná. Zánět dělohy se nejčastěji objevuje u starších nevykastrovaných koček a u koček s častou, opakující se říjí.

Jak zmírnit mrouskání kočky?

Bohužel není toho mnoho, co můžete pro svou kočku udělat, když se mrouská. Mrouskání není pro kočku bolestivé, přesto je pro vaši kočku stejně jako pro vás stresující a nepohodlné. Můžete zkusit kočku izolovat. Pokud vaše kočka náhodou zahlédne nebo ucítí přítomnost kocoura, pouze ji to ještě více rozruší.

Pokud chcete své kočce při mrouskání pomoci, věnujte jí více času a pozornosti. Mazlete se s ní a hlaďte ji. Dopřejte jí tolik fyzického kontaktu, kolik potřebuje. Fyzický kontakt jí nejen dodává pocit klidu, ale i zmírňuje určitou úzkost, kterou při mrouskání pociťuje.

Kromě mazlení se ji můžete snažit rozptýlit i hraním a činnostmi, které ji baví. Rozptýlení a fyzická aktivita může být právě to, co potřebuje.

Vyzkoušet můžete také uklidňující bylinky, jako je šanta kočičí nebo kozlík lékařský. Ovšem ne všechny kočky reagují na šantu.

Zdroj: zoohit.cz, metropolevet.cz