Mšice na rybízu odhalíte snadno. Na čerstvě rozvinutých listech vytváří deformace připomínající bouli. Jsou žluté až červené. Objevují se zjara. Na rybíz může sednout i mšice srstková, která sedá na vrcholky mladých výhonků a kroutí je. Dalším druhem je mšice Schneiderova, která do listů vypouští tzv. medovici a znečišťuje tím plody.

Podívejte se, čím nejlépe hnojit rybíz a angrešt:

Nejúčinnější? Postřik proti savým škůdcům

Můžete zvolit ekologický postřik značky Biool nebo Neudosan. Postřik aplikujte jednou týdně po několik měsíců. Chemické postřiky jsou také variantou, ale dbejte důsledně na to, aby nepřišly do kontaktu s plody. Když je aplikujete na jaře, kdy rostlina ještě nemá plody, vyhnete se tomuto problému a zároveň zničíte přezimující mšice. Účinný je třeba Oleoekol.

Víte tohle o mšicích?

Víte tohle o mšicích?

Mšice patří mezi nejčastější a zároveň nejtěžší škůdce v zahradách, které se obtížně odstraňují. Jejich přítomnost je často nečekaná a objevují se v obrovském množství. Když je na rostlinách jen několik mšic, často si jich nikdo ani nevšimne. Je fascinující sledovat, jak se mšice množí a přežívají, a to jak rychle. I když samičky nejsou příliš výkonné, neustále kladou vajíčka a rodí živé larvy, které se vyvíjejí v další samičky. Během jediné sezóny může dojít až ke dvaceti generacím. Teprve na konci cyklu se objevují samci s křídly a samice jsou poprvé oplodněny v rámci rozmnožovacího procesu.

Domácí postupy? Zkuste mýdlo

V první řadě mšice odstraňte manuálně. Nenechávejte je nikde na zahradě, zabalte je do pytlíku a vyhoďte. A jak si vyrobit postřik z mýdla? Připravte si 100 gramů mýdla tak, že ho nastrouháte a rozpustíte v 1 litru horké vody. Jakmile se mýdlo úplně rozpustí, zřeďte vzniklou směs s dalšími 10 litry teplé vody. Nalijte tuto připravenou tekutinu do postřikovače a pečlivě ji aplikujte na keře rybízu. Soustřeďte se především na spodní stranu listů, která je nejčastějším úkrytem hmyzu. Opakujte tento postup každých 3 až 5 dní. Mějte připravený postřik po ruce po celou sezónu, protože se to vyplatí.

Zdroj: ireceptar.cz, chalupáři-zahrádkáři