Muchovník roste skoro sám

Muchovník, známý též jako indiánská borůvka, obsahuje vitamin C a B2. Jeho plody tak podporují odolnost organismu a v různé formě jej můžeme najít jako doplněk stravy. Jeho pěstování je poměrně nenáročné.

Zato kanadská borůvka se neobejde bez důkladnější pozornosti a určitých znalostí. Za prvé, vyžaduje hlinitopísčitý, případně písčitý substrát s pH 4-5. Oproti tomu muchovníku postačí běžná zahradní zemina.

Kanadskou borůvku je potřeba umístit do polostínu s vyšší vlhkostí vzduchu. Zato muchovník vám poroste kdekoliv, ale preferuje spíše slunné místo.

Rozdíl v samosprašnosti

Dalším rozdílem mezi muchovníkem a kanadskou borůvkou je schopnost opylení. Keře muchovníku jsou samosprašné, oproti tomu kanadské borůvky jsou zčásti cizosprašné. Na to je potřeba myslet při sázení. Vhodné je mít vysazeno více odrůd. Těch je celá řada, jmenovat lze například Duke, Darrow, Bluegold nebo Bluecrop.

Užití dvou různých odrůd kanadské borůvky není nutně potřeba. Ovšem pokud byste pěstovali pouze jednu rostlinu, snížila by se její úroda až o třetinu.

Muchovník plodí dříve, kanadská borůvka si dává načas

Nejen že si kanadské borůvky potrpí na správně kyselou zeminu, ony také potřebují častější hnojení. Vhodné jsou čtrnáctidenní intervaly od začátku května do konce června. Muchovníku stačí kompost na jaře a na podzim.

Na závěr je vhodné zmínit, že muchovník začíná zpravidla plodit už dva až tři roky od výsadby, oproti tomu kanadská borůvka plodí až od čtvrtého roku.

Přestože je kanadská borůvka těžší na vypěstování, neházejte ji hned přes palubu. Přečtěte si článek o tom, jak ji správně vypěstovat a kterých chyb se vyvarovat.

Zdroje:

floranazahrade.cz

abecedazahrady.dama.cz

zahradnidenik.cz

ireceptar.cz