Muchovníky jsou celý rod opadavých keřů, kde můžeme najít asi dvacet různých druhů a ještě několik dalších kultivarů. Pro nás asi nejdůležitější jsou muchovník olšolistý (Amelanchier alnifolia), muchovník hladký (Amelanchier laevis), muchovník Lamarckův (Amelanchier lamarckii) a muchovník oválný (Amelanchier ovalis).

Kanaďan

Muchovníky rostou především v teplejších oblastech severní polokoule, ale jejich největší výskyt je pozorován v USA a hlavně v Kanadě. Evropská domácí odrůda je především muchovník oválný. Dřevo muchovníku je těžké, tvrdé a některé druhy mají velmi přímý růst, což ho předurčilo k vojenské službě. Ze dřeva se totiž dělaly a do teď dělají nejkvalitnější šípy. V USA také indiáni nazývají keře „šípovými“. Když se od luků a šípů přešlo ke střelným zbraním, využívá se dřevo například na drobné intarzie a také pro rybářské pruty. Pružnost, pevnost a rovinatost je prostě ceněna i v dobách míru.

Muchovník olšolistý je pro nás asi nejvýhodnější druh, protože vydrží i velké mrazy (až -40 °C). Všechny muchovníky pak dobře snášejí sucho, naopak přemokření se jim nelíbí. Při zasazení je lepší vytvořit drenáž, která by přebytečnou vodu odváděla.

Bílé květy

Muchovník má v rámci svých mnoha druhů celkem rozdílné listy. Některé druhy jsou hladké, jiné silně ochlupené. Pokud zrovna nekvete, lze muchovník olšolistý velmi rychle splést se samotnou olší.

Keře kvetou bíle v květenstvích po pěti až dvaceti květech. Jemné květy můžeme nalézt na keřích už v březnu, dubnu a květnu. Některé druhy muchovníku ale kvetou i v červnu a červenci, tedy v době, kdy ostatní rostliny už květy nemají. Jsou tedy vhodné jako doplněk pro včely.

Velkou výhodou muchovníků je jejich samosprašnost. Pokud je u sebe více rostlin, jen se zvyšuje množství plodů, na druhou stranu se i zvyšuje semenitost plodů.

Borůvky na keři

Tou hlavní předností muchovníku jsou ovšem jeho plody. Říká se jim indiánské borůvky a v mnoha státech světa jsou oceňovány jako náhrada za rozinky. Mladé rostlinky začínají plodit již druhým rokem, po šesti letech je už plodnost velmi vysoká a ve dvanácti se dostávají na vrchol. Pokud budete o muchovník pečovat, zastřihávat (bude houstnout a mít více bobulí), může plodit klidně i padesát let.

Muchovník rozkvétá již v dubnu, plody dozrávají od poloviny června do poloviny července. Plody muchovníku obsahují hlavně vitamin C, B2, A, E. Dále jsou známé pro obsah velmi účinných látek, které silně posilují organismus a při pravidelné sezonní konzumaci mohou být prevencí proti civilizačním chorobám. Dužina těchto borůvek je šťavnatá a má příjemně sladkou chuť. To ovšem mluvíme o muchovníku olšolistém. Stejně tak můžeme sklízet plody i na Lamarckově muchovníku nebo na oválném. Nejsladší odrůdy jsou Smokey, nejkyselejší pak asi Martin.

Titulní foto: Shutterstock