Elektrickým multifunkčním hrncům se říká hezky anglicky multicookery, aby každý Čech hned věděl, o čem je řeč. Představte si, že připravíte suroviny, zmáčknete správný program nebo navolíte recept a pak si doma či na chalupě děláte, co chcete. Hrnec bude vařit za vás. Samozřejmě někdy je třeba suroviny přidávat postupně, ale i tak vám významně zjednoduší práci.

Ujasněte si, co chcete

Chytrý multicooker vybírejte podle toho, jaké způsoby tepelné úpravy nejvíce využijete (všechny hrnce nedokážou totéž, záleží na provedení). Obecně může nabídnout vaření, tradiční nebo i v páře, smažení, pečení, dušení nebo grilování či fritování, případně zavařování. Zvykli jste si na pomalé vaření? Pak hledejte mezi takzvanými pomalými hrnci. Nebo vám jde hlavně o čas? Vyberte si multicooker s možností tlakového vaření, v němž se dá vařit i normálně, stačí si to navolit. Ještě se zajímejte o nabízené programy, jsou buď automaticky přednastavené, nebo je lze manuálně vytvořit.

Šetří také nádobí

Vtip správného multicookeru je prostě v tom, že uděláte vše v jednom hrnci, třeba od osmažení cibule přes orestování masa a tak dále. Proto zvládne také tradiční české pokrmy, jako je svíčková nebo guláš, jen tu přílohu musíte nachystat v další nádobě. Nebo zkuste hustou fazolovou polévku či perfektní vývar. Případně snídaňovou kaši pro celou rodinu a klidně upeče i buchtu k odpolední kávě. Co je podstatné? Když bude multicooker pracovat, nemusíte u něj stát a hlídat, jestli se něco nepřipeklo nebo nevykypělo.

Další parametry

Zajímejte se o objem nádoby. Single domácnosti nebo páru stačí do 3 litrů, čtyřčlenné rodině asi 5 až 6 litrů. Vybírejte z materiálů, běžně se vyrábí z nerez oceli, také keramiky a hliníku. Sledujte příkon, ovlivňuje rychlost přípravy pokrmu (čím více wattů, tím rychleji pracuje), nezřídka však souvisí s objemem. Pátrejte po doplňujících nádobách a nástavcích, třeba pro vaření v páře nebo při přípravě zvané sous-vide a jiných, které jsou obvykle součástí balení při nákupu.
Potřebná je i funkce automatického vypnutí, ochrany proti přehřátí, přepnutí do úsporného režimu a také Keep Warm, která udrží jídlo po dovaření ještě nějakou dobu příjemně teplé pro servírování. Někomu se hodí rovněž odložený start, kdy se spotřebič sám zapne po určité době, samozřejmě s předem nachystanými surovinami. Také se podívejte, jaké teplotní rozmezí nabízí, některé multi hrnce dokonce i od 20 (40) °C do 220 (240) °C – čím větší, tím lepší, umožní vám to širokou škálu vaření.


K zamyšlení

I šikovné hospodyně se za poslední necelé dva roky doma navařily více než dost a kdo ví, co bude dál. Multicooker nabízí ideální způsob, jak ušetřit čas a současně jíst domácí stravu. Díky své víceúčelovosti a variabilitě se zdá, že budou čím dál populárnější.