Muškátový oříšek je jádro semene stále zeleného stromu muškátovníku pravého – Myristica fragrans, známého také jako macizeň.

Jako koření se používá sušený, mletý nebo najemno nastrouhaný. Podobně se používá i muškátový květ, což ve skutečnosti vůbec není květ. Jedná se o takzvaný míšek – pletivo obalující pecku téže rostliny. Méně často se pak používá olej a máslo vyráběné z oříšků. Můžeme se také setkat s výtažky z pryskyřice.

ČTĚTE TAKÉ:

Krvavé boje o plantáže

V Indii byl znám již od dávných dob, do Evropy se ovšem dostal až ve středověku, kdy jeho dovoz měli v rukou Benátčané obchodující s Araby. Ti jej dováželi z nevelkého souostroví Banda v Indonésii, což bylo tehdy jediné místo, kde rostl.

Na počátku šestnáctého století se na Bandu dostali Portugalci, přičemž zároveň obsadili důležitá místa na trase. O necelé století později si na obchod s drahým kořením začali dělat nároky také Holanďané a Angličané. Z toho vzniklo mnoho ozbrojených konfliktů, ve kterých nezanedbatelnou roli hrály navíc zájmy domorodců a tamních sultánů. Krvavé boje plné intrik trvaly až do roku 1667, kdy se Britové vzdali posledního bandského ostrova Run výměnou za Manhattan, a úplnou kontrolu nad Bandou tak získali Holanďané.

Je to skutečně afrodiziakum?

Muškátový oříšek nebyl ceněn pouze jako výborné koření, používal se také jako afrodiziakum (hlavně pro muže). Ve větších dávkách též jako prostředek k vyvolání potratu. V množství, ve kterém ho dnes běžně užíváme v kuchyni, je samozřejmě bezpečný, ale těhotným ženám lze doporučit opatrnost v případě, že by chtěly s touto vlastností experimentovat.

Sloužil také jako medicína na břišní a některé krevní problémy a jeho údajné léčebné účinky proti moru přispěly k tomu, že v některých dobách jeho cena dosahovala hodnoty stříbra o stejné hmotnosti. V opravdu vysokých dávkách způsobuje otravu doprovázenou narkózou. Účinky jsou přisuzovány aromatickým látkám myristicin a elemicin, kterých spolu s několika dalšími a různými terpeny muškátový oříšek obsahuje velké množství, což dohromady tvoří muškátový olej. Na ten dnes můžeme narazit v kosmetických produktech, aromaterapii a alternativní bylinné medicíně.

V kuchyni je nepostradatelným přítelem

Muškátový květ i oříšek mají své místo v pokrmech slaných i sladkých. Jeho chuť je nezaměnitelná, a tím i nenahraditelná. Koření je nedílnou součástí perníků – těch velkých na plechu i malých vánočních, dá se s nimi zdobit kapučíno, v malých množstvích ozvláštní štrúdl a další moučníky. Neobejdou se bez něj krémové polévky, jako je květáková či dýňová, neměl by chybět ve špenátu.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com