Cholesterol je pouze v živočišných produktech. Ovoce, zelenina, obiloviny a ani jiné rostlinné potraviny neobsahují žádný cholesterol. Nenajdete ho tedy ani v semenech, ořeších, fazolích, hrachu a čočce. Jsou i potraviny, které cholesterol ničí.

A jak souvisí ovoce, zelenina a cholesterol?

Jednoduše. Když máte stravu bohatou právě na ovoce, zeleninu, celozrnné obiloviny, fazole a dobré tuky, bude váš cholesterol spíše na správné hladině, než když tyto potraviny nejíte a stravujete se převážně masem apod. Ovoce a zelenina mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu – konkrétně toho zlého LDL cholesterolu.

Samozřejmě, že tu máme i spoustu zajímavých bylinek, která vám dokážou s cholesterolem pěkně zatočit. O bylinkách ničících cholesterol jsme psali zde.

Jaké ovoce je nejlepší na vysoký cholesterol?

Hrušky a jablka mají hodně pektinu, což je druh vlákniny, která může snižovat hladinu cholesterolu. Stejně tak citrusové plody, jako jsou pomeranče a citrony. Vysoký obsah vlákniny mají také bobuloviny.

Zdroj: jacanswers.com