K čemu je mulčování dobré? Obohatí půdu o živiny, tím se zlepší úroda. Je to princip okoukaný z přírody – když pod stromy napadá listí nebo jehličí, nikdo ho neuklízí. Jehličí nebo listí tak vytvoří vrstvu a postupně se rozkládá. Tím oživuje půdu.

A co u vás na zahrádce?

Tam tomu musíte trochu pomoci. Posekaná tráva je tak ideální možností. Díky mulčování trávu zužitkujete a nepřijde nazmar. Navíc ji máte pořád po ruce. Pokud nemáte trávu, můžete stejně tak použít i shrabané listí, kůru, slámu a tak podobně.

Vrstva mulče nejenomže půdu vyživuje, ale také ji chrání před erozí, větrem a dalšími vlivy počasí. Mulč také udrží vlhkost v zemi a nedovolí se vodě odpařit, což se může hodit hlavně v parném létě. V zimních měsících nebo z jara naopak nepustí zimu do hlíny a funguje tak jako jakási deka.

Jsou tu ale také nevýhody trávy. První je, že se může vysemenit. Což také ráda udělá. To znamená, že je lepší používat už starší seno, které pustilo semínka. Druhým problémem je, že se v trávě daří hrabošům. Je to teplé, lehce nadzvednutelné... Proto je lepší dávat jako mulč dřevěnou štěpku nebo slámu.

zdroj: prozeny.cz