Kávovník je stálezelený keř, kterému se daří hlavně v subtropickém a tropickém pásmu. Naštěstí je to ale rostlina poměrně nenáročná a dá se pěstovat i u nás v domácích podmínkách. Jak na to?

Mrkněte na krátké a přehledné video o tom, jak pěstovat kávovník doma:

Zdroj: Youtube

Od vlastní kávy vás dělí jen tři roky

Nejprve si obstarejte semena. Druhů kávovníku je opravdu hodně. Musí být čerstvá, jinak je velká šance, že vám vůbec nevyklíčí. Ale nezoufejte, semena si můžete objednat ve specializovaných e-shopech.

Pak je nechte naklíčit. Skvěle se jim bude dařit v kyselejší půdě v místnosti, kde je stálá teplota okolo 20 stupňů a dostatečná vlhkost. Do jednoho květináče dejte maximálně 5 semen. Poctivě zalévejte, zemina nesmí vyschnout. A čekejte. Klíčení začne zhruba mezi 3. a 6. týdnem od zasetí. Jakmile jsou kávovníčky vysoké asi 4 cm, můžete je přesadit.

Jak o kávovník pečovat?

Nevystavujte ho přímému slunci a roste ho. Ideálně ho jednou za 14 dní pohnojte. Pozor na průvan! Kávovník postupně doroste až do výšky 3 metrů. Od jednoho metru už se můžete těšit na plody. Jakmile kávovník odkvete, nechte ho odpočinout. Omezte zalévání i hnojení.

Na jedno espresso pak budete potřebovat asi 52 zrnek kávy.

Zdroj: vybornakava.cz, abecedazahrady.dama.cz