Hlavní výhodou mražení je, že si houby zachovají živiny. Zároveň ale také chuť a vůni. Když z nich uvaříte kulajdu nebo cokoli jiného, nerozeznáte je od hub čerstvých.

Prvním krokem je očištění

Odstraňte houby červivé. Zbytek hub očistěte od nečistot, jako je jehličí, bahno. Můžete je opláchnout i vodou. Nakrájejte je na velikosti, které vám budou vyhovovat pro budoucí vaření.

Než se pustíte do mražení, je potřeba houby povařit

Nalijte do hrnce asi pět centimetrů vody, osolte ji a dejte vařit. Poté houby vsypte do vody a povařte je zhruba tři minutky. Všechny houby musí být ponořené. Přeceďte je a propláchněte studenou vodou. Nechte je okapat.

Jakmile vychladnou, můžete je dávat do sáčků nebo rozprostřít na plech a nechat zamrazit.

Zmražené houby vydrží až 12 měsíců. Ideální je ale spotřebovat je do půl roku.

www.nahouby.cz