Ona odpověď není tak jednoznačná. Jelikož celá diskuze byla dlouhá, ale bez skutečných podkladů, podívali jsme se do literatury, nastudovali jsme něco o cedrech a teď informace a diskuzi shrnujeme do jednoho článku.

Co je cedr?

Snahy o pěstování cedrů u nás mají dlouhou tradici. S cedry se můžeme u nás setkat na soukromých zahrádkách, stejně jako v arboretech. Krásný jehličnan roste sice pomalu, ale postupně může dosáhnout až výšky 20 m (v cizině i přes 30 m) s plochou korunou, která mu propůjčuje nezaměnitelný vzhled. Proto je lidé tolik chtějí.

Neopadavé jehlice vyrůstají ve skupinách na velmi krátkých postranních větvičkách. Pro cedr jsou typické soudkovité šištičky o průměru až 5 cm a až 8 cm vysoké. Šupinky šišek jsou dlouho přitisknuté a otevírají se až tak třetím rokem.

Rod cedrů zahrnuje čtyři odrůdy:

  • cedr atlaský: Pochází z pohoří Atlas, Maroka a Alžírska. Jehlice jsou dlouhé 2-2,5 cm, šišky jsou namodralé, dorůstá opravdu mohutných rozměrů.
  • cedr himálajský: Pochází z Afghánistánu, Pákistánu a severní Indie. Poznáte jej podle až šest centimetrů dlouhých jehlic a největších šišek (až 15 cm na délku).
  • cedr libanonský: Jehlice jsou dlouhé až 3 cm, od atlaského se pozná podle vícekmenného růstu.
  • cedr krátkolistý: Roste velice pomalu. Jehlice jsou dlouhé zhruba 1 cm. Jde o nejmenší druh cedrů.

Nesnáší zimu

I když zrovna jejich názvy a pěstování ve vysokohorských oblastech původních krajin neukazují na choulostivost na chlad, je to tak. Cedry nesnáší pozdní mrazíky, zimní větry a tuhé mrazy. Proto je jejich pěstování v Česku tak problematické. Stromy by měly stát na místě slunném, chráněném před větry, odvodněném a humózním.

Cedr má spousty negativ, která silně znemožňují jeho pěstování. Třeba to, že nesnáší přesazování. Velké střídání teplot zima/léto jsou pro něj smrtící. Nesnáší přemokření kořenů. Příliš vápenná půda změní barvu koruny.

Asi nejjednodušší je pěstování cedru atlaského, nejnáchylnější je druh himálajský. Důležité je, aby cedr přežil několik prvních let a dostatečně zakořenil. V zimě, kdy vystoupne teplota nad bod mrazu, je tedy třeba strom vydatně zalévat. V zimě je třeba strom zakrýt – jak kořeny, tak i korunu třeba jutovým pytlem, geotextilií apod. Pokud strom přemrzne a opadají mu jehličky, nemusí majitel zoufat. Cedr dokáže obrazit znova. Pokud cedr vyroste, stává se z něj už odolný strom a i české podmínky by měl vydržet.