Myčka nádobí se stává členem rodiny stále běžněji. V Česku ji vlastní 45 procent domácností. Pomocnice, která byla patentována před 135 lety, je dnes elegantní, výkonná, šetrná, úsporná a tichá.

Vestavná, nebo volná

Volně stojící myčky mohou kromě funkčnosti nechat plně vyniknout i design. Specifickou kategorií jsou myčky podstavné; stále jde o volně stojící spotřebiče, ale dají se vsunout do kuchyňských sestav pod pracovní desku. V obou verzích volí lidé nejčastěji barevně neutrální nerezové zpracování, ale zájem je také o provedení v odstínu antracit.
Druhou velkou skupinu tvoří modely vestavné, které splynou s kuchyňskou linkou. Vzhledem k tomu, že trend propojených obytných prostor velí pojmout kuchyni co nejméně nápadně, schovávají se spotřebiče za dvířka s jednotným dekorem linky. Kde je integrovaná myčka umístěná, prozradí jen displej s ovládáním na čelní straně, častěji je i ten zcela skrytý a ukáže se až po otevření dvířek. Volné i vestavné myčky se vyrábějí v šířce 45 a 60 cm.

Kolik sad nádobí

Kapacita myčky se vyjadřuje počtem sad nádobí, které pojme. Jedna sada obsahuje mělký, hluboký a dezertní talíř, hrnek, skleničku a příbory. Nádobí k vaření, hrnce a pánve se nezapočítávají. Běžná kapacita myčky o šířce 60 cm je 12 až 16 sad, u myčky šíře 45 cm jde o 10 a méně sad.

Šetřím, tedy jsem

Na ruční umytí nádobí, které plně obsadí velkou myčku, se spotřebuje okolo 40 litrů vody. Úspora vody oproti ručnímu mytí je zásadní, ale rozdíly jsou i mezi jednotlivými modely. Donedávna činila průměrná spotřeba na jeden cyklus mytí u úsporné myčky o šířce 60 cm 12 litrů vody, ale výrobci se i tuto hodnotu snaží snižovat. Spotřeba do 10 litrů vody na cyklus už každopádně stojí za povšimnutí.

Sbohem, elektřino

Nové energetické štítky platné od 1. 3. 2021 se vztahují i na myčky (spotřebiče se nyní řadí do tříd A až G). S energetickou třídou souvisí spotřeba elektrické energie udávaná za 100 eco cyklů, což je nejúspornější program, který myčka nabízí. Tím lze spočítat spotřebu na jeden cyklus, jenž se vesměs pohybuje pod 1 kWh. Eco program je nejúspornější (spotřeba vody a elektřiny pro ohřev je malá), ovšem u většiny verzí myček představuje mytí nejdelší. Kratší cykly jsou paradoxně náročnější, zkrácenou dobu totiž často saturuje větší množství vody a vyšší teplota. Řada novějších typů umožní nastavit teplotu u programu též manuálně.
K parametrům, které se výrobci snaží neustále zlepšovat, patří také tichý chod.


Praktické vychytávky

Nejnovější produkty se vyznačují mnoha zlepšeními, vždy se ptejte, co který spotřebič nabízí. Například funkci, s níž se dveře myčky automaticky pootevřou, když skončí program. Zamezí se tím kondenzaci vlhkosti na nádobí, sníží spotřeba energie a zlepší výsledky sušení, nádobí rychleji chladne. Praktické je i spořicí připojení na teplou vodu. Nebo mycí rameno pohybující se po čtverci, ne po kružnici. Voda s mycím prostředkem se tak dostane i do rohů.
Také oceníte ovládání přes chytrý telefon odkudkoliv. Na trhu jsou i myčky disponující LED displejem na ovládacím panelu, specifickými tryskami, automatickými programy, jež samy navolí optimální parametry mytí, či funkcí aquastop elektronicky ovládající ventil k přívodní hadici, aby se při úniku vody zavřel.