Někdo už doma v rámci home officu dávno vyměnil jídelní stůl a židli za čistě pracovní, jiný se na to chystá. Zato malé zařízení, kterým se ovládá stolní počítač nebo notebook, stále podceňujeme.

Obyčejná, nebo ergonomická

Obyčejná myš je jako instantní nápoj, popadnete ji do ruky a pracujete, víc o ní nepřemýšlíte. Ergonomická myš představuje lepší kafe. Její tvar je designován tak, aby snížil množství a rozsah pohybů zápěstí, nedocházelo k útlaku nervů a při práci jste měli celou ruku v přirozenějším postavení.

Donedávna se používaly jen standardní myši, obecně zde máte velký výběr, nicméně těch ergonomicky tvarovaných zase až tolik není. Standardní myši slibují přesné ovládání, nejsou však optimální pro opravdu dlouhodobou práci, protože ruku zatěžují nepřirozeně. Kdežto vertikální myš podporuje správné držení ruky a eliminuje napětí zápěstí a předloktí. Prodává se více typů, obecně jsou dražší, některé modely nenabízejí tak velkou přesnost ovládání a na odlišnou práci si musíte zvyknout. Zato některé vertikální myši se nabízejí i podle velikosti dlaně, označuje se podobně jako oblečení a měří se od zápěstí po konečky prstů. S je do 17 cm, M od 17 do 19 cm, L od 19 do 21 cm a XL nad 21 cm.

S drátem, nebo volnost pohybu

Myš s kabelem se zapojuje USB konektorem do počítače a víc nad ní netřeba přemýšlet, je to pohodlné. Tedy až na kabel, který může časem začít překážet, zejména když u jednoho stolu střídáte stolní počítač s notebookem a máte pevné internetové připojení (všelijakých kabelů je prostě moc). Bezdrátové provedení vás neomezuje v pohybu, zase stojí o něco více. Obecně bezdrátové myši potřebují baterie, musíte je podle potřeby vyměňovat nebo nabíjet. Dále se liší možností připojení. Některé myši mají USB přijímač (vložíte ho do volného portu v počítači, automaticky se propojí), jiné využívají Bluetooth (myš s touto bezdrátovou technologií propojíte v počítači).

Jaké volit rozlišení

Nejčastěji se používá optická a laserová, případně Bluetrack/Darkfield technologie. Největší rozdíl je v typu a citlivosti senzoru. Hodnota citlivosti se vyjadřuje v DPI (dots per inch) – čím je vyšší, tím rychleji se kurzor „stěhuje“ po obrazovce, i když provedete jen malý pohyb ruky. Také to zjednodušuje práci na velkém monitoru a ovládání počítačů na různých površích. Některé myši dokonce nabízejí přepínání mezi různými úrovněmi DPI. Pro standardní kancelářskou práci se doporučuje minimálně hodnota 1000 DPI.

Na klasickou práci, psaní, vyhledávání a ukládání informací či obrázků nebo zpracování tabulek a podobně zpravidla stačí optická myš. Laserová se hodí, pokud sedíte u stolu vyrobeného z hladké plochy, typicky jde o sklo. A jestliže rádi místa střídáte a pracujete i v posteli, kde možná máte lesklé saténové povlečení, nebo třeba i na koberci, a ještě chcete myš využít také na hry, hodí se Bluetrack/Darkfield technologie. V tomto případě ani nepotřebujete podložku, kdežto u optické a laserové myši je pořízení gelové podložky eliminující vznik syndromu karpálního tunelu vhodné.

Tip navíc? Psttt...

Fyzická pohoda jde ruku v ruce s tou psychickou. Všichni víme, jak nás občas dokáže rozhodit kdejaký nepříjemný zvuk, třeba i cvakání myši. Pak si ještě k výběru správného kancelářského „hlodavce“ přidejte jako poslední bod „hledat tichý chod“. „U takové myši je hlučnost redukovaná až o 90 procent a je ideální pro ty, kteří pracují v noci a nechtějí rušit ostatní. Při stisknutí není slyšet mikrospínač,“ radí Daniel Karola, manažer produktového marketingu značky Datart. Tiché myšky najdete napříč všemi skupinami, tak teď už si jen správně vybrat.