V pasivním domě se nemůže otevřít okno

Tohle je jednoznačně nejčastější mýtus, který je tu pořád a stále, i když vysvětlení je tak neuvěřitelně prosté a neustále opakované, že je až s podivem, že o tom ještě vůbec někdo může přemýšlet. Okna se otevřít můžou! Každý, kdo si postaví pasivní dům, si může okny větrat, jak chce. Klidně si může otevřít okna a nechat je celou zimu otevřená, pokud má pocit, že je to tak správně. Jenže ono to správně není.

Pasivní domy jsou stavěné tak, aby se okna otevírat nemusela. Výměnu vzduchu zajišťuje větrání s rekuperací vzduchu, takže vyrobená a draze zaplacená tepelná energie zůstává uvnitř. Otevřením oken se jen prostě ztrácí (v případě zimy), nebo si naopak člověk nadbytečnou energii do domu pouští (v létě).

S tím souvisí i často mylné úsudky. Třeba se často v nových domech objevují velká pevná okna, která se neotevírají. Ale to není proto, že se otevírat nesmí, jen je otevírat není zapotřebí. Otevírání totiž zvětšuje plochu rámů a zhoršuje přestupy tepla. Okna navíc v zimě fungují jako topení a solární zisky jsou velmi důležité pro celkovou energetickou bilanci, takže ukrajovat plochu, kterou se přijímá sluneční záření, by bylo krátkozraké.

Pasivní dům je drahý

Stavba pasivního domu je dražší asi o 10 % z celkové ceny stavby. To znamená, že na tuhle stranu má výše uvedená věta pravdu. Jenže to jen s tím, že nepřihlédneme k dalšímu důležitému aspektu. Na pasivní dům totiž můžete dostat od státu velmi vysokou dotaci v rámci titulu Nová zelená úsporám. Vzhledem k technologiím a parametrům pasivního domu se tak výrazně zvyšuje státní podpora, která vyšší cenu velmi snadno zaplatí. A pokud ne, je třeba se ptát, kolik majitel uspoří v průběhu let na topení. Tyto náklady jsou jen zlomkem toho, co by majitel platil u domu s horšími tepelně- technickými parametry.

Pasivní dům bez elektriky nefunguje

Částečně je to pravda. Pokud vypadne proud, skutečně nefunguje spousta strojů a přístrojů. Jako u každého jiného domu. A že nefunguje rekuperace tepla? Vadí to? U takto silně zaizolovaného domu se při venkovní teplotě 0 °C sníží vnitřní teplota za 24 hodin o pouhé 2 °C. U nezatepleného domu je tohle nemyslitelné. A co se týče výměny vzduchu, stejně jako u normálního domu je možné otevřít okno.

CELÝ ČLÁNEK NAJDETE V ČASOPISU DŮM&ZAHRADA 2/19. Objednat lze samostatné číslo nebo získat předplatné, a to přes e-mail: predplatne-casopisu@vlmedia.cz, online na Předplatné časopisů nebo telefonicky: 272 015 015. Je tu možnost i elektronického předplatného pro vaše mobilní telefony, počítače či tablety.