Praní prádla je dnes naprosto běžnou součástí života každého z nás. Přesto o praní a sušení koluje spousta mýtů. My vám přinášíme článek, kde se snažíme tyto mýty odkrýt a uvést je na pravou míru. Třeba vám to také pomůže při výběru pračky, jak vám radíme na stránkách časopisu DŮM&ZAHRADA 4/15, kde se výběru té správné pračky podrobně věnujeme.

1. Pokud naplním pračku větším množstvím prádla, než je uvedená maximální kapacita, bude prádlo více zmačkané a špatně se vypere.

  • Pravda

Pračky mají svoji maximální kapacitu a není vhodné je přeplňovat, protože prádlo je více stlačené, nedostane se k němu tedy dostatek prášku a nemá možnost se správně pohybovat. Navíc může dojít k poškození pračky.

2. Pračky používající při praní páru jsou šetrnější k oblečení a lépe vyperou i silně zašpiněné prádlo.

  • Pravda

Pára má schopnost proniknout do vláken a lépe je zbavit nečistot. Zároveň je k oblečení šetrnější a působí antibakteriálně. Pára je vstřikována do bubnu během praní i při nižších teplotách (např. 40 °C) a nastavená teplota je udržována po celou dobu praní.

3. Každý prací prostředek nechává na oblečení skvrny.

  • Omyl

Tekutý prací prostředek je od samého začátku tekutý, proto se ve vodě okamžitě rozpustí a na prádle nezanechá žádné bílé zbytky. Použití sypkého prášku je tedy vhodnější spíše pro delší cykly.

4. Vrchem plněné pračky mají malou kapacitu a jsou vhodné pouze pro jednotlivce.

  • Omyl

Vrchem plněné pračky mají dnes již standardní kapacitu 5 – 6 kg, což je kapacita, která se vyrovná nejprodávanějším předem plněným pračkám a je vhodná i pro rodinu s dítětem.

5. Pračky je možné nastavit tak, aby běžely na noční proud.

  • Pravda

Většina praček má dnes funkci odložený start, která umožní nastavit pračku dopředu na dobu, ve které je snížená sazba elektrického proudu.

6. Prádlo se při 1200 ot./min. vždy zmačká, je tedy lepší používat méně otáček.

  • Pravda i omyl

Zcela záleží na typu materiálu, z kterého je oblečení vyrobeno. Bavlna je odolná a vysoké otáčky jí nevadí. Jemné tkaniny zase vysoké otáčky rády nemají. Volba programu ale toto dilema vyřeší. Například při nastavení programu praní jemného prádla u praček se 6. smyslem nedojde ke spuštění nevhodného odstřeďování.

7. Jeden program bohatě stačí na všechny druhy tkanin.

  • Omyl

Pokud nastavíte pračku na praní tkanin, které perete, technologie 6. smysl zabrání nastavení či spuštění nevhodného odstřeďování či příliš vysokých teplot. Je proto vhodné používat programy podle typu tkaniny.

8. Praní ve vrchem plněných pračkách je pohodlnější.

  • Pravda

Obsluha pračky shora je praktičtější a díky maxiotvoru bubnu se prádlo do pračky dobře vkládá. Navíc je u těchto praček možné odstranit žebro z bubnu a například vyjmout předmět, který se dostane mezi buben a pračku.

9. Sušičky poškozují prádlo.

  • Omyl

Stejně jako při praní je při sušení nutné kontrolovat štítky na prádle, zda je vhodné pro sušení v sušičce. Pokud je tkanina označená jako vhodná do sušičky, sušení ji nepoškodí.

10. Sušičky usnadní žehlení, ušetří čas i námahu.

  • Pravda

Vzduch v sušičce proudí tak, že tkaniny jsou nadýchané a ve většině případů není potřeba je dále žehlit. I při spotřebě sušiček okolo 3,5 kW/ hod. tak ušetří 2,5 kW/hod. za žehlení, navíc ale šetří čas a námahu.

11. Sušičky nejsou vhodné pro alergiky.

  • Omyl

Při sušení na balkoně či zahradě na sebe prádlo alergeny nachytá, zatímco v sušičce jsou díky filtrům odstraňovány. Filtry navíc zachycují chlupy domácích mazlíčků.

Titulní foto: Bosch