Šalvěj lékařská má antiseptické, protizánětlivé a antibakteriální účinky. Účinně vám zlikviduje bakterie a mikroorganismy v ústech. Uleví vám i po trhání zubů. Můžete žvýkat přímo čerstvé listy nebo si vyrobit odvar. Jak na něj?

Odvar ze šalvěje lékařské

Připravte si hrst čerstvých listů šalvěje a půl litru vody. Zalijte šalvěj vodou a pomalu ohřívejte. Jakmile se voda začne vařit, dejte šalvěji 5 minut času, aby se vyvařila. Poté sundejte z plotýnky a nechte deset minut odstát pod pokličkou. Výsledný produkt sceďte a přelijte do lahviček, třikrát denně pečlivě vyplachujte ústa. Výsledek by se měl dostavit velmi brzy.

Co když nepomůže šalvěj?

Pak můžete vyzkoušet heřmánek, který pomáhá při akutních bolestech zubů a dásní. Má výrazné zklidňující účinky. Podobně se chová i tymián, který funguje jako lokální anestetikum. Proti krvácivosti dásní je vhodný i řepík. Regeneraci sliznice podpoří a zrychlí měsíček lékařský.

Důležitá je dobrá zubní hygiena. Používejte nejen běžný zubní kartáček, ale i kartáček mezizubní a zubní nit. S podrobnostmi vám poradí zubní lékař nebo ústní hygienista.

Zdroj: living.iprima.cz