Na pětihektarovém pozemku lemujícím řeku Linge stojí stará stodola. Majitelé plánovali její přestavbu, aby si splnili sen o velké kuchyni s obývacím pokojem, kde by mohli spokojeně odpočívat a bavit se s přáteli, když pro ně budou organizovat ochutnávky vín.

Už v minulosti si uvědomili, že nejjednodušší variantou pro zvětšení prostoru desetimetrové stodoly na výšku je rozdělit ji na dvě patra. Jenže architekti z kanceláře Maxwan Architects zjistili, že tak jednoduché to nebude. Především kvůli světlu. Oken tu je buď málo, nebo jsou na špatných místech. A co je nejhorší, najde se tu i spojení obou nectností. Neexistoval tak žádný vztah domu ke krásné okolní krajině. Žádné spojení. Prostě svět vnější a svět vnitřní.

Čtěte také

foto: www.mykonospanormosvillas.com

Čtěte také

Světová architektura: Typická řecká pohoda

A tak architekti navrhli velký řez do střechy stodoly, který vyplnili sklem. Dlouhý pás pak osvětluje celý interiér, protože i horní patro je vlastně zavěšená loftová paluba, kolem které slunce proniká i do přízemí.

Architekti připravili úplné otočení dispozice interiéru, prosadili odstěhování kanceláře a navrhli základní kus nábytku, který slouží jako schody, kuchyně, skříň a knihovna najednou.