Chystáte se pořídit si nový sporák do kuchyně a nevíte si rady, jaký typ si vybrat? Zvolit můžete buď plynový, elektrický nebo indukční sporák. Každý z nich však funguje jinak, má jinou pořizovací cenu a odlišné provozní náklady. Která varianta je ale nejúspornější?

Spoustu lidí se při výběru sporáku řídí svými předchozími zkušenostmi nebo pořizovací cenou. Cena plynového sporáku je však stejná jako u sporáku elektrického s litinovými plotýnkami. Nejobyčejnější sporáky lze pořídit jen za 5 tisíc korun. Jejich provoz je však několikanásobně vyšší než u indukční desky, která stojí mnohem více. Oblíbené jsou také plynové sporáky. Jejich výhodou je, že nemusíte čekat, než vychladnou a teplotu můžete regulovat téměř okamžitě.

Elektrický sporák - sklokeramika vede!

Elektrický sporák můžete vybírat ze dvou variant - se sklokeramickou deskou nebo s litinovými plotýnkami. Litinové plotýnky jsou náročnější na délku ohřívání a jejich nevýhodou je i delší doba regulace teploty. Jejich účinnost je 50 %. Pořizovací cena sklokeramické desky je o něco vyšší, ale zaručuje nižší spotřebu elektřiny. Její účinnost je o 10 % vyšší a regulace teploty je rychlejší. Z toho vyplývá, že z dlouhodobého hlediska je mnohem výhodnější pořízení sklokeramické desky. Také se jednoduše čistí a je vybavena světelnou indikací zbytkového tepla. V porovnání činí úspora sklokeramické desky 40 % než u litinových plotýnek.

Výhody indukčních sporáků

Moderním a efektivním způsobem vaření je sklokeramická deska s indukčním ohříváním. Je to úsporný zdroj tepla, který pracuje na principu zákona o elektromagnetické indukci. Když tedy na keramickou desku položíte kovovou nádobu, vytvoří se silné magnetické pole, jehož proudy procházejí skrz dno kovové nádoby a velmi rychle ho ohřejí. Indukční cívka se aktivuje, když se jí dno hrnce dotkne. Hlavní výhodou indukce je snížení tepelných ztrát.

Indukční sporáky se chlubí výraznou úsporou energií. Pohybuje se kolem 60-80 % nároků sklokeramické desky. Také doba ohřevu je výrazně kratší.

Co je tedy neúspornější?

Mezi plynovým, elektrickým sporákem a litinovými plotýnkami není zas tak velký rozdíl. Při používání sklokeramické desky se ale náklady na vaření mohou snížit až o 800 Kč ročně. Nejúspornější variantou je však indukční sporák.

Zdroj: homeincube.cz, nazeleno.cz