Velké přístroje, jež denně používáte, nechte s klidným svědomím doma a raději vsaďte na jejich prostorově úspornější varianty. Nezaberou v zavazadle tolik místa, a přesto vykonají stejnou službu jako větší "sourozenci" v kuchyni.

Must have pro ranní start

Kdo si neumí představit ráno bez kávy nebo čaje, neměl by doma zapomenout cestovní varnou konvici. Její výhodou je menší rozměr, který jde ruku v ruce s menším obsahem, což bývá zpravidla okolo 0,5 až 1 litru. Cestovní varianty konvic mívají všechny vlastnosti, na které jste zvyklí u větších modelů. Ke standardu patří světelná signalizace zapnutí, automatické vypínání, pojistka proti přehřátí a odnímatelné sítko. V balení mnohdy najdete i dva plastové šálky a textilní obal.

Životabudič podle vašeho gusta

Milovníci kávy ocení cestovní model některého z přenosných presovačů nebo tzv. ručních kávovarů, které jim připraví voňavý nápoj pouze s pomocí horké vody, mleté kávy a lidské síly. Ovšem patříte-li k vyznavačům smoothies, přibalte i některý ze smoothie mixérů. Většina z nich bývá vybavena minimálně dvěma přednastavenými programy pro zpracování měkčích a tvrdších surovin a cestovní lahví, v níž si vezmete nápoj třeba na výlet.

Přenosné vařiče

Abyste s sebou nemuseli vozit lihový retro vařič nebo plynový hořák s bombou na propan-butan, sáhněte po přenosném vařiči s varnou ploténkou nebo cestovní indukcí. V případě indukce nezapomeňte přibalit pánev a hrnec určené pro indukční vaření.

Rychle a snadno

Spoustu času a námahy během přípravy pokrmů ušetří tyčový mixér s praktickými nástavci. Disponuje-li model vakuovacím nástavcem, máte o výhodu navíc. Potraviny, které nespotřebujete, uchováte ve vzduchotěsné dóze nebo v sáčku.
Perfektní službu nabídne také multicooker nebo rovnou varný robot, který zastoupí hned několik elektrospotřebičů.

Grilovačka v přírodě

Co takhle něco voňavého z grilu? Výhodou cestovních verzí bývají menší rozměry, nižší hmotnost a odnímatelný přívodní elektrický kabel. Vsadíte-li na model na dřevěné uhlí, nezapomeňte si ještě přibalit dřevěné uhlí. A máte-li slabost pro gril s plynovými hořáky, na cesty postačí plynová kartuše.

Dokonale vychlazené

Potraviny vydrží déle čerstvé v cestovní chladničce. Také oblíbené limonády a nejrůznější alkoholické nápoje chutnají v horku lépe dobře vychlazené. Vyrážíte-li autem, nezapomeňte vzít s sebou autochladničku, kterou připojíte buď do zásuvky přímo v autě či karavanu s napětím 12 V, nebo ke standardní zásuvce v chatce. Chladničky jsou k dostání v nejrůznějších rozměrech, můžete si tedy vybrat spotřebič s obsahem 15, 28 nebo třeba až 40 litrů. Bude vám to stačit?