Při balení věcí se na váš seznam určitě dostane nejeden elektrospotřebič, který usnadní péči o vlasy, oblečení nebo třeba úklid v autě. Podstatné je, aby opravdu fungoval, a přitom nezabral moc místa.

Připraveni na večírek

Až v hotelu nebo penzionu vybalíte z kufru oblečení, hodí se cestovní žehlička, která si v ničem nezadá s doma používanými výrobky. I její žehlicí plocha je opatřená nepřilnavou úpravou, disponuje funkcí napařování, některé přístroje zvládnou rovněž žehlení ve vertikální poloze. V destinacích mimo Evropu se vám bude hodit přepínač duálního napětí, aby se přístroj dal použít v síti s napětím 220 V i 110 V.
Nebo žehličku nahraďte napařovačem oděvů, což je ještě praktičtější, oděvy pak můžete vyrovnávat rovnou na ramínku. Díky horké páře zároveň z textilií zmizí drobné nečistoty či zápachy. Některé modely mají ve své výbavě nástavec s kartáčem, jenž z oblečení odstraní vlasy, zvířecí chlupy nebo žmolky.

Jako ze salonu

Aby na cestách netrpěly ani vlasy, o to se postará cestovní fén, kulma nebo žehlička na vlasy. Praktickou variantu představuje kulmofén. Všímejte si, zda má spotřebič sklopnou rukojeť, pak ušetří více místa v zavazadle. Podobně jako přístroje pro domácí použití i ty cestovní nabízejí nastavení různých teplot i intenzity sušení, stejně tak pojistku proti přehřátí a jiné vychytávky.
Nezapomeňte ani cestovní sonický kartáček na zuby. Většina modelů je vybavená cestovním pouzdrem, kam se vejde i několik nástavců. Pouzdro může zároveň fungovat jako nabíječka pro kartáček nebo disponovat čisticí funkcí, která zničí bakterie na hlavě kartáčku.

Bleskový úklid

Jestliže vás čeká dlouhá cesta vozem, přibalte ruční akumulátorový vysavač. V chodu vydrží přibližně 20–30 minut, což na úklid vnitřního prostoru bohatě vystačí. Pro náročnější jsou určené přístroje umožňující suché i mokré vysávání. Díky bohatší výbavě nástavců i o trochu robustnějšímu tělu bývají o něco větší a těžší, ale stále jde o cestovní variantu, takže i ony se do kufru vejdou.

Dokonalý relax

Pokud neřídíte, při přesunech, ale i v cíli cesty, se hodí sluchátka. Jedním z důležitých kritérií výběru je doba, kterou potřebují k dobití, a také čas provozu. Pro mnohé je neméně zásadním požadavkem dostatečná odolnost vůči vodě a potu. Vybírejte mezi bezdrátovými a kabelovými. A když stojíte o opravdu nerušený poslech, dejte přednost sluchátkům s funkcí aktivní odrušení okolí (ANC). V současné době jsou modely s touto funkcí k dispozici jak ve formě velkých sluchátek přes uši, tak i jako bezdrátové modely malých špuntů.

Když dojdou baterie

Na cestách se občas pohybujeme na místech, kde nelze zapojit přístroj do sítě. Pak můžete sáhnout po powerbance. Je malá, skladná a nezřídka se propojuje s dalšími praktickými drobnostmi, třeba LED svítilnou. Nebo rovnou vyrazte z domova s "chytrým" batohem vybaveným nabíjecí stanicí.

Tento

Tento článek jste mohli najít v časopisu Dům&Zahrada 7/22